Jankovićeva na konferenciji protiv diskriminacije u Sarajevu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu "Deset godina protiv diskriminacije u Bosni i Hercegovini", gde je upoznala učesnike sa razvijenom praksom zaštite građana od diskriminacije u Srbiji i visokim procentom postupanja po preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Srbiji.

Brankica Janković je rekla da je skup u Sarajevu dobra prilika svim ključnim lokalnim i regionalnim akterima u ovoj oblasti da razmene mišljenja i iskustva u sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva.

Na panelu "Uloga mehanizama za zaštitu ljudskih prava u zaštiti od diskriminacije i efekti preporuka", Jankovićeva je podsetila da će krajem marta biti 10 godina od kako je Srbija usvojila Zakon o zabrani diskriminacije, a godinu dana kasnije i ustanovila nacionalnu instituciju za zaštitu ravnopravnosti.

Navela je da broj predmeta Povereniku raste iz godine u godinu što, između ostalog, znači da građani i građanke prepoznaju kome mogu da se obrate, kao i da je vidljivost institucije i poverenje u njen rad veće.

Zemlje u regionu, kao i u Evropi, susreću se sa brojnim izazovima, među kojima su, primera radi, razumevanje diskriminacije, vidljivost institucije, očekivanja građana i građanki i različitih društvenih i političkih aktera i finansijska sredstva, istakla je poverenica.

Na Međunarodnoj konferenciji u Sarajevu učestvovali su i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton, šef Kancelarije Saveta Evrope u BiH Dragoslav Štefanek, predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, predstavnici Ombudsmana Severne Makedonije...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи