Paunović: I dalje prisutna distanca prema Romima i Romkinjama

Iako u Srbiji nema sistemske rasne diskriminacije, i dalje je prisutna distanca prema Romima i Romkinjama, navodi direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Suzana Paunović navodi da će država u narednom periodu sve aktivnosti u oblasti borbe protiv diskriminacije kreirati da budu dovoljno jasne i još dostupnije kako pripadnicima romske manjine, tako i ostalim građanima Srbije.

"Stereotipi i nedovoljno znanja su "pogodno tlo" za diskriminaciju", navela je Paunović u saopštenju dostavljenom medijima navela, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta.

Ocenjuje da su brojne aktivnosti Vlade, civilnog društva, nezavisnih tela i medija doprineli podizanju svesti građana, ali i boljoj primeni antidskriminacionog zakonodavstva.

Ističe da Srbija posvećeno radi na sprovođenju preporuka Komiteta UN za ukidanje rasne diskriminacije, a u skladu sa međunarodnim obavezama preuzetim ratifikacijom Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminaciji.

Podseća i da je Srbija u decembru 2018. podnela Komitetu za ukidanje rasne diskriminacije izveštaj o jednogodišnjoj primeni prioritetnih preporuka, a da su u pitanju preporuke 16 i 17 usmerene na krivična dela učinjena iz mržnje, i u tom izveštaju posebno je istaknut značaj prve presude koja je izrečena po tom osnovu.

U oktobru prošle godine, navodi se u saopštenju, sud prilikom izricanja presude i odmeravanja kazne u slučaju nasilja u porodici, kao posebnu otežavajuću okolnost naveo motiv mržnje zbog seksualne orijentacije oštećenog.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva u našoj državi su u toku još četiri postupka za krivična dela izvršena iz mržnje i to zbog rodnog identiteta, etničke pripadnosti i seksualne orijentacije, precizirala je Paunović.

Poručila je da je prva pravosnažno osuđujuća presuda u toj oblasti od značaja ne samo za zaštitu prava LGBT osoba, već i ostalih osetljivih društvenih grupa i da će ona uticati na dalju sudsku praksu u ovakvim i sličnim slučajevima.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije proglasile su Ujedinjene nacije 1966. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво