Nije bilo seksualnog zlostavljanja u OŠ "Karađorđe"

U beogradskoj osnovnoj školi 'Karađorđe' nije bilo seksualnog zlostavljanja, zaključak je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Incident se dogodio i učesnici će, kažu, biti ukoreni a u školi pojačan pedagoški nadzor. Prema nezvaničnim informacijama, učeniku 5. razreda pukle su pantalone, a onda su ga vršnjaci grančicama bockali kroz rupu i smejali mu se.

Ministar  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je reč o "neslanoj šali" vršnjaka, ali da nikako nije bilo namere seksualnog zlostavljanja niti se to dogodilo.

"Međutim, nedopustivo je da bilo kom detetu bude neprijatno, a da mu se vršnjaci smeju. Oni će biti ukoreni zbog toga", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Ministar kaže i da je slučaj prijavljen policiji i da su to učinili i roditelji, ali i škola i da su timovi koje je poslalo Ministarstvo završili posao.

"Dobio sam kompletan izveštaj tima koji se bavi nasiljem i koji je bio u školi i šta je škola preduzela pošto se radi o maloj deci", istakao je Šarčević i dodao da će u toj školi biti pojačan pedagoški rad, kao i rad u grupama.

Ministar je ukazao i da se privatno raspitao o slučaju u OŠ "Karađorđe" i da je saznao da se deca u tom odeljenju "igraju" na taj način i da je u tome dečak, koji je ovog puta bio žrtva, ranije imao drugu ulogu.

Prema nezvaničnim informacijama, dečaku P. M. su pukle pantalone, a onda su ga vršnjaci grančicama bockali kroz rupu na pantalonama i smejali mu se.

Psiholozi upozoravaju da je jedan od uzroka agresije kod dece model koji donose iz kuće, ali i video igrice pune nasilja. Ne vide rešenje u zabranama niti u potiskivanju.

"Nije problem u tome da li postoji agresija, nego da li se ona konstruktivno ispoljava u oblasti sporta, takmičenja, oblasti nadvladavanja sebe iznutra ili se destruktivno koristi tako što se preokreće u mržnju ili takmičarstvo prema svom vršnjaku, parnjaku ili grupi", kaže prof. Bojana Škorc iz Društva psihologa Srbije.

Prema njenim rečima, ozbiljan i odgovoran pedagogg je onaj koji razume kontekst u kojem dete živi i koji je u stanju da omogući detetu da iz tog konteksta izvuče konstruktivna osećanja.

Kod jedanaestogodišnjaka raste uticaj okruženja, a psihilozi kažu da je vrhunac faze bunta u uzrastu od 13 do 14 godina.

Kada i dođe do incidenata prva adresa trebalo bi da bude škola. U resornom ministarstvu roditelje koji su nezadovoljni reakcijom na toj adresi pozivaju da se jave na SOS telefon za prijavu nasilja u školama ili obrate Ministarstvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи