"I ja se borim" za Roditeljsku kuću

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) u ovoj godini ima veliki projekat: izgradnju i opremanja nove Roditeljske kuće u Beogradu. Tako će se omogućiti besplatan smeštaj za decu i njihove porodice koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje.

Kao doprinos izgradnji Roditeljskog doma, "Skijališta Srbije" i NURDOR organizuju tradicionalnu ski-trku koja će imati humanitarni karakter pod sloganom "I ja se borim!", a sredstva koja se prikupe namenjana su upravo novoj Roditeljskoj kući.

Žiro-račun NURDOR-a je: 170-30010715000-82 uz napomenu Humanitarna ski-trka "I ja se borim".

Ana Jovanović iz "Skijališta Srbije" rekla je za RTS da će trka biti održana u subotu od 12 časova na stazi Karaman greben i svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave ili putem sajta "Skijališta Srbije" ili direktno na Kopaoniku na prodajnim mestima, kotizacija je minimum 1.000 dinara.

"Mogu se kupiti majice, koje su oko hiljadu dinara i kačketi 500 dinara, a svi koji budu učestvovali dobiće bedž", kaže Jovanovićeva.

Predsednica NURDOR-a Jolanda Korora kaže da Skijališta sedam godina podržavaju NURDOR i svake zime organizuje se kamp za tinejdžere koji su se izlečili od raka.

"Završen je prošle nedelje, dobijamo za tridesetak dece i volontera besplatan ski-pas, što je velika donacija", rekla je Korora.

Prema njenim rečima, "Skijališta Srbije" su veliki prijatelj NURDOR-a i sada kao šlag na tortu realizuje se ideja kroz humanitarnu trku i pomoć projektima.

NURODR je osnovan 2003. godine i od tada radi na različitim programima i akcijama za podršku porodicama koja je neophodna.

"NURDOR postoji 15 godina, veliki rad je iza nas, a veliki ciljevi ispred nas, ne odustajemo", istakla je Korora.

Pored materijalne, bitna i psihosocijalna podrška 

"Imamo pet roditeljskih kuća, jedna je u Novom Sadu, jedna u Nišu i tri u Beogradu i deca se leče u ta tri grada u Srbiji i odskoro i u Kragujevcu", istakla je ona.

Beogradu u poslednjih par godina nedostaju kapaciteti. Beograd je centar lečenja ne samo dece iz Srbije već i dece iz RS, Crne Gore, to je dijagnostički i terapeutski centar, podseća ona.

"Najviše dece je u Beogradu, a zbog nedostatka kapaciteta ideja NURDOR-a je da uđe u projekat gde će donatori, pojedinci u ovoj našoj priči pomoći da dođemo do nove roditeljske kuće", kaže Korora.

Ona podseća da su tokom lečenja deteta, koje traje i do dve godine prilikom lečenja od leukemije, roditelji neretko spavali u automobilima, kod rođaka, u izmajmljenim stanovima.

Roditeljima se, kako kaže, pruža i psihosocijalna podrška.

"Moje dete se lečilo pre 15 godina, mogu da kažem da je NURDOR mnogo uradio i podrška roditeljima je najznačajnija", kaže ona.

"Osim materijalne podrške, naši volonteri i psiholozi su tu, najvažnije je da stanem ispred roditelja i da kažem da smo ostali živi i zdravi. Podrška ljudi, medija značajna je da ljudi znaju da se stvari ne dešavaju nekom drugom, da ne zatvaramo oči i uši. Možemo da budemo samo volonteri", zaključila je Jolanda Korora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво