Predstavljena studija o ratu 1999. godine – herojska odbrana zemlje

Studija "Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine" u izdanju Kluba generala i admirala Srbije, koju je sufinansiralo Ministarstvo odbrane, predstavljena je u Domu Vojske Srbije.

U nameri da se, na dvadesetogodišnjicu agresije, stručnoj i široj javnosti ukaže na ulogu vojske u odbrani zemlje i građana, priređivači su sakupili izlaganja više od 50 komandanata strategijskog i taktičkog nivoa, planera, organizatora i neposrednih izvođača izuzetno složenih i efikasnih borbenih dejstava protiv neprijateljskih snaga. Studija donosi detaljan prikaz rezultata tih napora.

Tema studije – herojska odbrana zemlje i primeri natčovečanske odvažnosti vojnika i njihovih komandira i komandanata na borbenim položajima, izazvala je veliku pažnju javnosti, pa je sala Doma Vojske bila premala da primi sve ljubitelje memoarskih i istorijsko-publicističkih dela koji su imali želju da saznaju mnogobrojne detalje o herojskim podvizima pripadnika Vojske SRJ u odbrani zemlje tokom 78 dana izuzetno surove i neravnopravne NATO agresije, navodi Ministarstvo odbrane.

O studiji su govorili generali i admirali u penziji dr Luka Kastratović, predsednik Uređivačkog odbora dr Radovan Tomanović, glavni i odgovorni urednik dr Boško Antić, redaktori studije Milorad Obradović i Spasoje Smiljanić, koautori i predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Milomir Miladinović.

"Ova studija je studija istine, u kojoj su nosioci funkcija u Vojsci Jugoslavije i Ministarstvu odbrane u odbrambenom ratu dali precizna objašnjenja, podatke, spontane odgovore i sećanja na neke moguće nedoumice", istakao je general dr Luka Kastratović.

Dodao je da je "studija protiv zaborava, protiv istorijskog ćorsokaka i protiv nepravde, jer je ovaj rat bio nepravedan iz više razloga".

"Njen naučni cilj proizašao je iz potrebe da se na bazi iskustva i prakse komandnog kadra Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane u NATO agresiji, primenom naučnih metoda verifikuje istina o herojskoj odbrani i angažovanju Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane u toj agresiji. U tom smislu, ciljevi istraživanja bili su istina o uzrocima i nesagledivim posledicama agresije po srpski narod, angažovanju Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane i postignutim uspesima, o kršenju međunarodnog prava i Povelje OUN, iskazanoj podršci terorističkoj organizaciji tzv. OVK od strane NATO-a, posledicama upotrebe zabranjenih ubojnih borbenih sredstava od strane NATO-a", objasnio je Kastratović.

Ukazao je da je praktičan cilj studije bio analiza poznatih podataka i postignutih rezultata za zaključivanje o istinitosti događanja, pre, u toku i posle NATO agresije na SR Jugoslaviju i korišćenje tih rezultata u naučne, obrazovne, pravne i druge doktrinarne svrhe.

U studiji su iznete brojne analize ne samo odbrambenih dejstava i operacija Vojske SRJ, već i agresora koji je prve udare svojih vazduhoplovnih snaga usmerio na uništavanje jugoslovenskih PVO, komandnih i komunikacijskih sistema, a zatim se, iziritiran neuspehom, obrušio na civilne ciljeve i infrastrukturu.

Objavljeno je na stotine podataka i činjenica o nesrazmernoj borbenoj sili i ratnoj tehnici koju je NATO upotrebio da bi, prema prvobitnim planovima, za nekoliko dana razbio odbrambene kapacitete Vojske SRJ i konstantnom uvećavanju neprijateljskih snaga kako je vreme odmicalo, bez postizanja željenih efekata.

Posebno su analizirana dejstva i uloga Kopnene vojske i RV i PVO koji su, između ostalog i mnogobrojnim manevrima, onemogućili efikasna dejstva neprijateljskih snaga.

Nije zaboravljen ni značaj inženjerskih dejstava i maskiranja koji su umnogome doprineli efikasnoj odbrani zemlje i očuvanju odbrambenih resursa Vojske SRJ. Posebno je istaknuta uloga herojskih brigada, čiji su pripadnici iskazali visok nivo junaštva i morala na borbenim položajima.

Objavljena u službi istine i činjenice da, ma koliko mali, narodi koji znaju cenu slobode ne mogu biti pokoreni ni pobeđeni ni od daleko nadmoćnijeg protivnika, studija "Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999. godine" donosi obilje podataka koji tu istinu potvrđuju, zaključuje Ministarstvo odbrane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво