Zaustaviti uvrede na javnoj sceni

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da su na javnoj i političkoj sceni Srbije već duže vreme sve intezivniji međusobne uvrede, govor mržnje, ponižavajući i uvredljivi stavovi.

U saopštenju povodom predstavljanja preporuke za borbu protiv diskriminacije i govora mržnje koje se odnose na ponašanje političara i medija poverenica je navela kao poslednje primere "vređanja premijerke ali i drugih žena, građana iz unutrašnjosti, novinara, političara sa lokala, ali i vulgarnih verbalnih ispada javnih ličnosti".

Poverenica je pozvala sve aktere u javnom prostoru na odgovornost i naglasila da veliku ulogu u širenju mržnje, netrpeljivosti i uvredljivih stavova imaju mediji i društvene mreže.

Janković je podsetila na preporuku internet portalima koji su dužni da preduzmu sve potrebne mere u cilju sprečavanja objavljivanja sadržaja i komentara kojima se ovakvi stavovi šire i podstiču.

U saopštenju se navodi da Evropska mreža tela za ravnopravnost Ekvinet, čiji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti punopravni član, predstavlja preporuke na događaju "Borba protiv rasizma i diskriminacije" u Evropskom Parlamentu, u okviru Nedelje solidarnosti naroda i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije.

U preporukama se, pored ostalog, navodi da ravnopravan tretman i nediskriminacija predstavljaju minimum opštih standarda ponašanja i da je obaveza svih da ih u svakoj prilici poštuju.

Stranke, političari i ljudi koji ih podržavaju, moraju se u iznošenju svojih stavova uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika i govora mržnje, navodi se u saopštenju.

Istu obavezu, kako se dodaje, imaju i mediji koji u svom izveštavanju moraju da vode računa o prenošenju stavova koji u sebi sadrže govor mržnje uz kritičko promišljanje konteksta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво