Srbija u borbi protiv raka dojke, ključna prevencija

Karcinom dojke u Srbiji se dijagnostikuje svake godine, u proseku, kod oko 4.000 žena. Oko 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću. Po smrtnosti od raka dojke, naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi.

Žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke, ali su po smrtnosti na visokom drugom mestu odmah iza Crne Gore, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Kada se bolest otkrije u ranoj fazi dobrom hirurgijom, radioterapijom i lekovima moguće je izlečenje. 

Jedan od ključnih problema je što se žene kasno javljaju na preglede i bolest se dijagnostikuje kasno, obično kada je bolest već u trećem stadijumu.

Iz Ministarstva zdravlja upozoravaju na značaj primarne i sekundarne prevencije a da se promene stilova života - prestankom pušenja, više fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, može smanjiti nastanak malignih bolesti za 30 odsto.

Kod karcinoma dojke promena se napipa kada je karcinom u telu prisutan već dve, tri godine. 

Žene posle 45 godine starosti jednom u dve godine treba da obave preventivne preglede - mamografiju, jer se tako promene mogu uočiti kada su u ranoj fazi, dok se ne napipaju. 

Pacijentkinjama koje se suočavaju se teškom bolešću potrebna je i psihosocijalna podrška u lečenju raka. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи