Kučevo dobilo postrojenje za reciklažu, posao za teže zapošljive

Dok širom zemlje stalno niču nove deponije, iz Kučeva stiže dobar primer. Opština je od nemačke razvojne agencije GIZ dobila postrojenje za reciklažu i opremu za odlaganje smeća. A u reciklažnom centru radiće Romi i drugi koji inače teško dolaze do posla.

Suzana Novaković je samohrana majka koja kao i mnogi iz njene zajednice godinama živi između Srbije i Švajcarske, gde radne papire nikada nije dobila. Kada je čula za otvaranje reciklažnog centra odlučila se za trajni povratak u domovinu.

"Nadam se da će ovaj projekat uspeti, da ćemo nastaviti sa radom, da će još radnika biti zaposleno. Naravno da ću ja ostati tu, kako bih mogla i dete da odškolujem i da se nećemo razdvajati", kaže Suzana Novaković.

Reciklažni centar u Kučevu deo je projekta "Lepo, čisto i korisno" u kojem Romi i druga lica iz teže upošljivih kategorija iz opština Golubac i Kučevo sakupljaju, odvajaju i prodaju karton, najlon i plastične flaše za reciklažu.

"Zarađujemo platu. Znači ipak nešto vredimo iako smo romske nacionalnosti", ističe Vojislav Paunović, predsednik UG "Romi zlatne doline Peka" iz Kučeva.

Kroz projekat su obezbeđene sve potrebne mašine, kamion smećar i 85 kontejnera koji će biti postavljeni u okolnim selima kako bi se reciklažni otpad odvajao na izvoru.

"Gde budemo imali znatne količine reciklažnog otpada, lokalna samouprava će u tim naseljima umanjiti račun za odnošenje smeća", objašnjava Dušan Todorović iz Oštine Kučevo.

Asistentkinja na projektu Suzana Marković kaže da je ukupna vrednost projekta bila 195.000 evra.

"Od toga je donacija Nemačke razvojne agencije GIZ 180.000 evra, a 15.000 evra je učešće opština Kučevo i Golubac", objašnjava Markovićeva.

Projekat "Lepo, čisto i korisno" je dobar put da se ovaj dugo zaboravljeni grad uredi i stvarno postane zelena oaza kakvom ga je priroda i obdarila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво