Kako se pravi "fabrika kiseonika"

Rođen je u Sloveniji, živi u Beogradu, a u selu svojih predaka sadi šumu. Stefan Drljača želi da u Dučalovićima kod Čačka posadi drveće koje će, kako kaže, za sve nas proizvoditi kiseonik.

Pogled ka Ovčaru ga podseća na detinjstvo. Zato je livadu ispod dedovine kupio i počeo sadnju drveća.

"Da šuma proizvodi kiseonik, da čuva ovo zemljište od erozije, da pruži dom raznim vrstama koje tu mogu da žive, životinjskim, biljnim. I eto, prosto da Šumadija na neki način ponovo bude Šumadija", objašnjava svoje motive Stefan Drljača.

Svaki slobodan trenutak Stefan sa porodicom provodi u Dučalovićima. Ekipa RTS-a zatekla ga je u poslu koji je njegov san.

Sadnju šume započeo je pre tri godine, pa je za buduću fabriku vazduha prvo stiglo 150 crvenih hrastova, a potom još sto sadnica.

"Jedan deo je propao što zbog zečeva, što zbog velike suše, međutim, nismo odustali. Odlučili smo se da povećamo broj vrsta koji će biti u toj budućoj šumi, tako da smo krenuli da sadimo sve živo što je karakteristično za ove prostore", kaže Stefan.

Iz raznih krajeva donosio je žireve i kestenje. Sadnice su stigle i iz Dalmacije, sa Kosova, iz Rusije i Kine. I za svaku kaže zna odakle je i sa kim je posadio. I svako drvo ima svoju priču.

"Jedan čovek me je pozvao i pitao da li bi on mogao sa svojom decom da dođe, da posadi ovde jedno drvo kako bi njima održao lekciju i pokazao im šta su prave stvari i naravno da sam se složio", navodi Stefan.

Pored hrastova Stefan je posadio i breze, borove, lipe i drugo drveće, a sa svih strana sveta svakodnevno mu se javljaju ljudi koji žele da doprinesu sadnji internacionalne šume pod Ovčarom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво