Slepi miševi – "dobri momci" na lošem glasu

Jedan od izvora informacija za proučavanje ptica jeste i njihovo obeležavanje prstenom sa serijskim brojem. Za nešto više od 100 godina, širom Evrope prstenovano je više od 120 miliona ptica. Nedavno je u Beogradu predstavljen "Atlas migratornih ptica i slepih miševa Srbije" u kojem je analizirano preko 170 vrsta ptica i 26 vrsta slepih miševa.

"Atlas migratornih ptica i slepih miševa Srbije" predstavlja presek dobijenih rezultata volontera na terenu i rada Centra za markiranje životinja u okviru Prirodnjačkog muzeja.

"Obuhvaćeni su podaci od 1908. od kada se na teritoriji Srbije prstenuju ptice i od tada do 2016. godine prstenovano je oko 300.000 ptica i bilo je preko 20.000 ponovnih nalaza, i sve je to obrađeno i prikazano na kartama koje se nalaze u atlasu", kaže Daliborka Stanković, viša kustoskinja Prirodnjačkog muzeja.

Godišnje se prstenuje i do 17.000 ptica i oko 400 primeraka slepih miševa.

"Za slepe miševe su vezane mnoge predrasude koje nisu naravno tačne – ne zapliću se u kosu, neće niko da vam umre ako ga vidite ili uzmete u ruku, ali hoće da vas ujede ako ga hvatate jer se brani. Inače, oni su veoma značajni i korisni jer se hrane mnnogim noćnim insektima koji mogu biti štetočine", rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović.

Lepo vreme izmamiće u noć i neke od slepih miševa koji neretko mogu da zalutaju i do naših soba. Kako reagovati?

"Kada slepi miš uđe u sobu treba da ugasite svetlo, otvorite prozore, on će izaći gde treba, nemojte ga juriti jer će se uznemiriti, sam će izaći", navodi Paunović.

Građani kojima slepi miš uleti u stan mogu se obratiti Prirodnjačkom muzeju čiji će stručnjaci izaći na teren i pomoći u zbrinjavanju leteće životinje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи