Preminuo bivši direktor Ansambla "Kolo" Radojica Kuzmanović

U Beogradu je iznenada preminuo Radojica Kuzmanović, dugogodišnji solista, umetnički direktor i nekadašnji direktor Ansambla "Kolo".

Radojica Kuzmanović, rođen 1955. u Kikindi, bio je istaknuti pregalac u oblasti folklorne umetnosti, nosilac nagrade za Životno delo Ansambla "Kolo".

Čitav svoj život posvetio je narodnoj igri. Za doprinos u oblasti očuvanja i negovanja tradicionalne umetnosti nagrađivan je najvišim priznanjima u zemlji i inostranstvu.

Umetnički opus Radojice Kuzmanovića obuhvata više od 30 koreografskih dela i muzičko-scenskih prikaza, realizovanih u zemlji i inostranstvu. Njegove koreografije se nalaze na repertoaru Ansambla "Kolo", Ansambla "Venac" i mnogih folklornih ansambala u zemlji i dijaspori. 

Bio je redovni saradnik RTS-a i stručni sagovornik na temama tradicionalne igre i koreografije. U serijalu izvorne narodne muzike i igre Šljivik bio je stalni član žirija.

Bio je angažovan kao koreograf na Pesmi Evrovizije u Beogradu 2008.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи