Priče Grozdane Olujić nastavljaju da žive

Romansijer, bajkopisac, esejista Grozdana Olujić biće sahranjena u četvrtak na Novom Groblju u Aleji zaslužnih građana. Njene priče nastaviće da se čitaju na 30 jezika širom sveta.

Iako je bajka lepše i svetlije lice stvarnosti, ona ne laže. Zna da postoji mržnja, zavist, smrt, ali isto tako i da se ta tamna strana pobeđuje ljubavlju, verovala je Grozdana Olujić.

Njena bajka "Varalica i smrt" proglašena je najboljom u svetu a ona vrednovana kao pisac koji razume srce deteta, čudo priče i magiju reči. Pisala je romane, priče, radio-drame, eseje, prevodila, a svoje bajke govorila je naizust.

"Mnoge njene bajke vrlo diskretno kritikuju dešavnja u svetu u kojem je živela i mnoge njene bajke podstiču mladog čoveka da bude prkosan da bude svoj", priča prof. dr Zorana Opačić sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Književni kritičar Marko Nedić kaže da je Grozdana Olujić bila slobodna kao ličnost, nekonvencionalna.

"Sve je to onda prenosila u svoje likove, a njeni likovi su mladi ljudi, devojke, mladići, savremenog ondašnjeg grada i ona je tvorac urbane proze u posleratnoj srpskoj književnosti", dodaje Nedić.

Grozdana Olujić, možda najznačajniji pisac autorske bajke u savremenoj srpskoj književnosti, najzastupljeniji je pisac u osnovnoškolskim programima i programima književnosti za decu i mlade na Učiteljskim i Filološkim fakultetima. Dobila je mnogo nagrada i priznanja a posebno bila ponosna na viteški orden Daneborg.

"Dala sam nadu čitaocu, samoj sebi, možda da je književnost možda taj poslednji šanac odbrane od smrti, od mraka , od nestajanja jer onog trenutka kad smo zaboravljeni, mi ponovo umiremo i ta druga smrt je daleko teža", govorila je Grozdana Olujić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво