"Da se ne zaboravi, da se ne ponovi"

Najavljujući događaje koji će se odvijati u Domu Vojske Srbije povodom 20. godina od bombardovanja SRJ, bivši diplomata i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović upozorio je da se agresija na Srbiju nastavlja i danas politikom pritisaka i manipulacijama.

Živadin Jovanović navodi da je NATO agresija bacila bombe ne samo na SRJ već i na sva važna dokumenta međunarodnog sistema.

"Te bombe su u paramparčad cepale sporazume iz – Teherana, Jalte, Povelju UN, Helsinški dokument nanoseći tragične posledice ne samo nama već i svetskom pravnom i bezbednosnom poretku", rekao je Jovanović.

Bivši diplomata najavio je za petak međunarodnu konferenciju na kojoj će biti usvojena Beogradska deklaracija.

Prema njegovim rečima, dokument će sumirati sve važnije ocene o agresiji i posledice po Srbiju i međunarodni pravni poredak.

Ona će, kako je dodao, pokazati da je bombardovanje bila tačka preokreta u globalnim odnosima te da na delu imamo globalizaciju vojnog intevecionizma.

"Nije tajna da je time uspostavljen model za intervencije u Avganistanu, Libiji, Siriji, Iraku, Somaliji, Jemenu, Maliju i što je još gore, kraj se ne vidi Najavljuju se nove u Veneculeli, Nikaragvi, Kubi, Iranu", rekao je Jovanović.

Međunarodni memorijalni maraton Beograd-Hilandar

Najavljujući seriju događaja pod nazivom "Da se ne zaboravi, da se ne ponovi nigde", general Milomir Miladinović je podsetio i na generala Veslija Klarka koji je NATO agresiju opisao rečima: "Vojnički smo se obrukali, ali smo se osvetili civilima". 

Klub generala zajedno sa Beogradskim forumom, SUBNOR-om i Društvom srpskih domaćina sutra će predstaviti studiju "Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999", dok je centralni događaj dvodnevna međunrodna konferencija "Mir i napredak umesto ratova i siromaštva".

Konferenciji će prisustvovati pored državnih zvaničnika, predstavnika javog života i SPC-a i 200 zvanica iz 40 zemalja, a među njima potpredsednik Dume Pjotr Tolstoj i književnik Peter Handke.

"Na skupovima će biti reči o globalnom intervencionizmu, posledicama osiromašenog uranijuma i drugih sredstava za masovo uništenje", rekao je Jovanović i dodao da će na dan bombardovanja 24. marta krenuti Međunarodni memorijalni maraton Beograd–Hilandar.

Urednik filmskog programa RTS Nikola Popević najavio je Međunarodnu smotru dokumtenarnog filma, kao i da će RTS od 25. marta na drugom kanalu emitovati filmove sa istom tematikom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво