Sastanak u Ministarstvu zbog novog cenovnika za akreditaciju

Predstavnici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) i Ministarstva prosvete imali su prvi sastanak kako bi se prevazišao problem povećanja cena za akreditaciju, koje pojedini državni fakulteti neće moći da plate.

Fakultetima koji ulaze u novi ciklus akreditacije produžen je rok za dostavu zahteva do 30. aprila, ali ih je sačekao i novi cenovnik.

Na Beogradskom Univerzitetu kažu da su cene visoke, stručnjaci upozoravaju da ih neki državni fakulteti neće moći da plate. Zbog toga su se sastali predstavnici Konferencije univerziteta Srbije, Nacionalnog akreditacionog tela i Ministarstva prosvete, a ministar je obećao rešenje.

Cena za akreditaciju univerziteta do sada je bila 720.000, a po novom cenovniku je 1.080.000 dinara, za fakultet i umetničku akademiju izdvajalo se 360.000, dok je sada 540.000 dinara. Cena akreditacije studijskih programa bila je 144.000, sada je 320.000 dinara.

Početna akreditacija visokoškolske ustanove i studijskog programa, koja je do sada bila besplatna, sada je dva miliona dinara.

"Nove cene akreditacije opteretile bi jedan broj državnih fakulteta", smatra rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

"Zakonom je zapravo regulisano da mi treba sami da se finsairamo u skladu sa time formirane su razumne cene. Svesni smo i problema koji pogađaju pojedine fakultete", kaže direktorka NAT-a Jelena Kočović.

U nadležnom ministarstvu obećavaju rešenje, ali kažu, suština problema je u nerazumevanju novog pravilnika.

"Važno je da ljudima objasnimo šta sve ne ulazi u cenu, šta se sve objektivno menja. Sama činjenica je da sada akreditacija umesto na pet ide na sedam godina, pa kada se podeli brojem godina korišćenja akreditacije opet sve drugačije izgleda", objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević .

Novim Zakonom o finansiranju fakulteta, veruje da će problem biti prevaziđen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво