Međunarodni ugovori biće digitalizovani i trajno sačuvani

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti konzervacije i digitalizacije Zbirke međunarodnih ugovora.

Time se kreće u restauraciju, konzervaciju i digitalizaciju bilateralnih i multilateralnih ugovora čiji je potpisnik Srbija ili njeni državnopravni prethodnici, a koji se čuvaju u zgradi Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Zbirka međunarodnih ugovora sadrži više od 12.000 međunarodnih sporazuma.

Sastoji se od oko 9.500 bilateralnih i 2.500 multilateralnih sporazuma, a najstariji među njima, Ugovor o savezu između Srbije i Rumunije datira iz 1868. godine, precizirao je šef srpske diplomatije.

Kako je rekao, značajan broj međunarodnih ugovora datira iz druge polovine XIX veka i govori o ugovornoj sposobnosti moderne Srbije, odnosno novostečenim atributima njene suverenosti i međunarodnopravnog subjektiviteta.

Zbirka svedoči o počecima i razvoju ugovornog regulisanja odnosa Srbije i Jugoslavije sa susednim i evropskim državama, Rusijom, SAD, Kinom, Indijom i brojnim afričkim, azijskim i južnoameričkim državama.

Važan segment Zbirke čine mirovni ugovori potpisani po završetku Prvog svetskog rata - Versajski ugovor, Senžermenski ugovor, Trijanonski ugovor i Nejski ugovor, kao i ugovori o razgraničenju sa susednim državama, sa kartografskom građom, rečeno je nakon potpisivanja sporazuma u MSP.

Dokumenta sa potpisima Krađorđevića, Pašića, Tita  

Građa koju će obuhvatiti procesi restauracije, konzervacije i digitalizacije stara je više desetina godina, izrađena je na svečanom papiru sa originalnim potpisima i voštanim pečatima - kraljeva Petra, Aleksandra i Petra Drugi Karađorđevića, članova tadašnjih srpskih i jugoslovenskih vlada, Nikole Pašića, Milana Stojadinovića, Dragiše Cvetkovića, Slobodana Jovanovića, predsednika Josipa Broza Tita i ministra spoljnih poslova Koče Popovića, kao i najviših zvaničnika stranih država.

Građa će biti konzervirana i zaštićena za naredne decenije, a putem digitalne kopije i mikrofilmovanja obezbediće se njeno trajno čuvanje.

Narodna biblioteka Srbije i stručnjaci iz laboratorije za restauraciju i konzervaciju će narednih meseci obavljati poslove zaštite navedene građe, naveo je upravnik NBS Laslo Blašković.

Upravnik NBS je najavio da se po završetku prve faze radova planira izložba o međunarodnim ugovorima, gde bi po prvi put stručnoj i široj javnosti bila predstavljena ova dragocena građa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво