Srpski studenti najbolji u poznavanju japanskog jezika

"Balkan Japan Bowl" održava se na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu već tri godine. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je četrnaest timova iz regiona, a prva tri mesta poneli su studenti Univerziteta u Beogradu, čime su potvrdili primat beogradske škole japanologije u regionu.

Prvo mesto osvojila je ekipa "Senbonzakura", drugo tim "Koliko je sati" (oba tima čine studenti japanologije Filološkog fakulteta), dok je treće mesto pripalo timu "Hinoiši" (sastavljen od studenta Matematičkog fakulteta).

Takmičili su se i timovi iz Zagreba, Pule, Banjaluke, Sarajeva, Makedonije.

Testirali su znanje iz istorije, umetnosti i kulture, pop-kulture, jezika i aktuelnih pitanja savremenog Japana.

Pročitano je i pismo princeze Hisako Takamado, koja je pokrovitelj takmičenja. Cilj nadmetanja, koje je ustanovljeno u SAD 1992. godine ima za cilj da motiviše akademce da steknu nova znanja i da unapredi veštine njihove komunikacije.

Otpravnik poslova Ambasade Japana u Srbiji, gospodin Cubota, rekao je da se raduje što se na ovakav način proširuje znanje o Japanu, a da mu je posebno drago što se takmičenje održava na Univerzitetu u Beogradu koji ima najdužu tradiciju učenja japanskog jezika u regionu. Kaže i to da se odkad je japanski premijer Šinzo Abe prošle godine posetio Beograd, primećuje sve bolji razvoj odnosa između Japana i Srbije, i Japana i Balkana.

Profesorka Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta, kaže da su studenti pokazali bolje znanje nego prethodnih godina, a da je ekipa sačinjena od studenata prirodnih nauka pokazala kako se japanski jezik može koristiti za naučne matrice.

Podseća da je ovde nastava japanskog otpočela 1976. godine, a u ovoj, 2019, obeležavamo 30 godina od diplomiranja prvog studenta japanologije kao potpunih četvorogodišnjih studija glavne nastavne grupe.

Na samom kraju nadmetanja, takmičari, kao i gledaoci (takođe studenti) popunili su anketu koja će, kažu organizatori, svojim sugestijama pomoći da takmičenje naredne godine bude još bolje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво