U Spomen sobi obeležena godišnjica martovskog pogroma

Godišnjica martovskog pogroma Srba na KiM obeležena je u Spomen sobi u Udruženju porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić podsetio je da je tada sa svojih ognjišta proterano više od 4.000 Srba, više od 900 srpskih objekata srušeno ili spaljeno, kao i 35 crkva i manastira.

Branko Ružić je upitao je da li je normalno da u Evropi u 21. veku horda bandi ubija i etnički čisti prostor na KiM od Srba koji su tu živeli i radili vekovima, a da 15 godina nakon tog čina niko nije ni optužen, ni osuđen.

"Nasilje i etničko čišćenje koje su Albanci sproveli bilo je donekle sprečeno zakasnelom reakcijom Kfora i međunarodne zajednice, ali je sprečeno rešenošću Srba koji su ostali da žive na KiM i koji su pokazali da je njihov dom i danas tamo", rekao je Ružić u Spomen sobi.

I danas je, napominje, teško suprotstaviti se političkom pogromu onih koji vode lažnu državu Kosovo i besmislene carinske ratove, uvode necivilizacijske takse i donose nebulozne odluke o "Trepči" i nelegalnom forimiranju "kosovske vojske".

"Srbija se ponaša odgovorno, ne da bi pokazala slabost, već snagu i da bismo svesno došli do kompromisa", podvukao je Ružić.

Drecun: Srbi na Kosmetu su stradalnici

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je sudbina srpskog naroda na Kosovu i Metohiji stradalnička, jer su ubijani, maltretirani i mučeni samo da bi KiM bilo etnički čista albanska teritorija.

"Martovski pogrom je bio pokušaj završnog etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda. Odgovorni za to nisu kažnjeni, a to su ratni zločinci Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji su sve organizvoali uz podršku nekih drugih", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, srpski narod ima odgovornost da uradi sve što može kako bi odgovorni za zločine na KiM bili kažnjeni.

"Zato smo formirali Radnu grupu u Odboru za KiM koja je objedinila sva saznanja, prikupila dokaze o zločinima koja je počinila OVK i dokaze o tome kako je međunarodna zajednica zataškavala zločine na Kosmetu", ukazao je Drecun.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić izjavio je da je žalosno da zločinci sa KiM, aludirajući na Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, i danas prete Srbima necivilizacijskih taksama i formiranjem takozvane "kosovske vojske".

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a, rekao je da je 17. mart 2004. godine jedan od najtragičnijih dana u srpskoj modernoj istoriji i izrazio nadu da će savest "proraditi" kod onih koji su to počinili. To su, kaže, oni koji su napravili lažnu državu Kosovo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво