Goč kao nova "Petnica"

U Dečijem odmaralištu Goč kod Kraljeva, učenici 7. i 8. razreda iz cele Srbije kroz igru i praksu proširili su znanja iz biologije i hemije. Ministarstvo prosvete, Grad Kraljevo i Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu zajedno rade kako bi Goč, po ugledu na "Petnicu", postao jedan od centara koji će okupljati talentovane učenike i usmeravati ih ka nauci.

Mladi hemičari izvodili su eksperimente u laboratoriji, palili bengalsku vatru. Biologičari su naučili koje biljke rastu na kom tipu zemljišta.

U novom ambijentu i novi predavači. Profesori i asistenti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu približili su im prirodne nauke.

"Da jednostavno vide da stvari u prirodi mogu da se objasne na veoma jednostavan način. Ja se nadam da će bar par njih da dođe i da ostane na fakultetu i da se bavi naukom", kaže Dragana Stevanović, asistentkinja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Po ugledu na "Petnicu", i ovaj centar u dečijem odmaralištu na Goču, trebalo bi da bude baza za buduće naučnike. Na tom putu imaće pomoć Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu i Šumarskog fakulteta u Beogradu.

"Ovo je realno, jer ako već godinu za godinom radimo objekte od livade, znači Bela Crkva se radi iz livade, Tršić je rađen iz livade. Petnica je 11,5 miliona evra koštala u osnovi. Znači ovo su sad stvari koje su mnogo jeftinije i lakše uraditi. Mi gledamo da to zasnujemo na dobrim osnovama i da to bude ostavština za budućnost", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kao novinu resorni ministar najavljuje i da će đaci uskoro moći da se školuju u gimnazijama koje će biti specijalizovane za hemiju i biologiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво