Pozorišna scena kao beg od teškoće školskih dana

Dramska sekcija Pete beogradske gimnazije ima dugu tradiciju. Nju je utemeljila još Desanka Maksimović, a do danas kroz tu sekciju prošlo je više od 200 naših dramskih umetnika.

Sve brige i teškoće školskih dana za ove učenike ostaju ispred vrata kamerne sale. Bar dva puta nedeljno na pozornici im je, kako kažu, mesto za beg. Zajedno uče i o glumi, ali i o životu.

"Ovde dolazimo, zabavljamo se, radimo, ali sve to na potpuno na drugačiji način i sav taj teret koji smo tog dana imali padne sa leđa", navodi učenica drugog razreda Natalija Stevanović.

"Ovde sam naučio da treba podjednako raditi i zabaviti se. Desi se nekada da se više zabavimo, ali tu je profesor da to koriguje", dodaje učenik četvrtog razreda Manuel Laban.

Profesor Rastko Jevtović već 20 godina vodi dramsku sekciju. Iako je iz glumačke porodice, opredelio se za književnost, jer, kako kaže, kroz taj predmet se razvija najviše celoživotnih kompetencija.

"Pripadnost toj tradiciji, ali isto tako i saradnja sa kvalitetnom decom. Deca u Petoj su svestrana, kreativna, radoznala, radna i raditi s takvom decom je počast. Tako da meni nikad nije bilo teško", kaže Jevtović.

Profesor Jevtović je jedan od retkih. Zato za kolege ima poruku.

"Profesor srpskog jezika i književnosti u gimnaziji mora da bude čovek široke opšte kulture i neko ko će decu pokrenuti da se bave umetničkom veštinom mnogo kojom, ne samo dramskom umetnošću, nego i pisanjem i govorom", poručio je Jevtović.

U Petoj gimnaziji učenici se bave i novinarstvom, kreativnim pisanjem, recitovanjem, i to je jedan od razloga zbog kog se veliki broj đaka opredeli baš za ovu školu.

"Deca su aktivna na različitim poljima, takmiče se kako u prirodnim, tako i u društvenim naukama. Meni je jako drago da čujem da neki sadržaji kao što je dramska sekcija predstavljaju utočište za neke od tih đaka", ističe direktorka Pete beogradske gimnazije Borka Popović.

Osim dramske sekcije, tradicija Pete gimnazije je i rok muzika, pa učenici svake godine organizuju Lenondan, a ove godine će po treći put biti održana i Gitarijada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво