Kako da roditelje ne boli glava zbog ekskurzije

Školske dane đaci pamte i po ekskurzijama, a roditelji velikim ratama koje su mesecima otplaćivali za izlet, rekreativnu nastavu i putovanje deteta u inostranstvo. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da neće dozvoli pljačku napumpanim cenama za ekskurzije, i da svaku sumnju roditelji prijave prosvetnoj inspekciji.

Sedmodnevna rekreativna nastava na Tari, roditelje đaka koji pohađaju OŠ "Janko Veselinović'' košta oko osamnaest hiljada dinara. U tu cenu uračunata je nadoknada za nastavnika koja iznosi četiri hiljade. U odabiru agencije koja organizuje ekskurzije, u toj šabačkoj školi uključeni su svi.

"Prvo se boduje cena, zatim kvalitet objekta, kvalitet prevoza, način plaćanja, javno je, za svaki razred, najmanje pet roditelja koji učestvuju u bodovanju. Na savetu roditelja se odlučuje i kolika će biti nadoknada o brizi i čuvanju dece, za nastavnika koji vodi. Kao neko ko je radio u odeljenju, verujte da to nije lak posao", rekla je Ljiljana Stojanović, direktorka OŠ "Janko Veselinović".

Niži razredi obično obilaze znamenita mesta u okolini do kojih se ne putuju dugo, a stariji osnovci na ekskurziji provedu dva do tri dana.

Tatjana Marinković, direktorka OŠ "Svetozar Marković" u Kragujevcu kaže da  učenici starijih razreda obilaze udaljenije krajeve u odnosu na Kragujevac, poput Palića, Lepenskog Vira, Zlatibora, Tare.

"Tokom osmogodišnjeg školovanja oni obiđu celu Srbiju, sa svim nekim značajnijim istorijiskim, geografskim sadržajima koji su bitni za nastavini plan i program", kaže Marinkovićeva.

Ljiljana Stojanović kaže da se deca socijalizuju, a nekoj deci je jedinstvena prilika da poseti Beograd, da borave u hotelu, a to su sve stvari koje su potrebne u svakodnevnom životu.

Bezbednost dece, cena i način plaćanja, za roditelje su presduni kod izbora destinacije.

Zbog manjih troškova i lakše organizacije, škole se uglavnom odlučuju za agencije iz njihove okoline. Tender i zahtevi, diktiraju cenu koja je često sporna.

"Mnogo toga učestvuje u ceni, gratisi, blizanci, siromašna deca, sve to treba sagledati, a da budemo iskreni i pošteni, sve to plaća krajnji potrošač, odnosno roditelji", kaže Zoran Petković iz "Eurotursa" u Nišu.

U školama ne kriju i loša iskustava sa pojedinim agencijama. Prema rečima roditelja, odlazak srednjoškolca na ekskurziju u inostranstvo, košta kao letovanje za celu porodicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво