Kalemegdan, rekonstrukcija Velikog stepeništa

U toku je rekonstrukcija Velikog stepeništa na Kalemegdanu, kako bi jedan od simbola Beogradske tvrđave bio bezbedan za mnogobrojne posetioce i imao izgled kakav zaslužuje, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Zoran Radojičić je objasnio da se Veliko stepenište u potpunosti obnavlja, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog bezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od strane građana i inspekcije.

"Reč je o obimnim radovima, za koje je Grad Beograd izdvojio 14,5 miliona dinara. Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su tražili najbolje rešenje. Zbog obima radova, bezbednosti posetilaca i dužine realizacije, odlučeno je da se projekat podeli u dve faze", istakao je Radojičić.   

Prva faza rekonstrukcije podrazumeva obnavljanje Velikog stepeništa, a druga faza radova predviđa obnovu i sanaciju vidikovca, objašnjava Radojičić.

Gradonačelnik Beograda dodaje da će kamen neotporan na vremenske uslove biti zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima približnog izgleda.

Kako je saopšteno, poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine, i tom prilikom su korišćeni veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe. Takav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Stanje gazišta pre rekonstrukcije bilo je takvo da je svako gazište imalo mnogobrojne pukotine, a nedostajali su i veliki komadi.

Veliko stepenište, izgrađeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa Odseka za parkove. Pre tačno 30 godina, 1989. godine u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda.

Prošle godine su izvršeni radovi na rekonstrukciji Malog stepeništa Jelisavete Načić, gde je bilo moguće sačuvati najveći deo originalnog gazišta, što je učinjeno i što se inače primenjuje kada god je moguće.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво