UNS i NUNS osudili pretnje Jugoslavu Ćosiću

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su pretnje koje je nepoznata osoba uputila direktoru televizije N1, Jugoslavu Ćosiću. Novinarska udruženja su pozvala policiju da utvrdi ko stoji iza pretnji direktoru N1 u vezi sa izveštavanjem te televizije povodom napada na Novom Zelandu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju da utvrdi ko stoji iza poziva direktoru televizije N1 Jugoslavu Ćosiću, u kojem navodni službenik američke vlade od njega traži da objasni izveštavanje te medijske kuće o terorističkom napadu u Novom Zelandu.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da niko nema pravo na uznemiravanje i pritisak na slobodu medija.

Pretnje koje su direktno upućene direktoru televizije N1, Jugoslavu Ćosiću najoštrije je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS je pozvao policiju i nadležno tužilaštvo da najozbiljnije istraže slučaj, otkriju ko je pretio Ćosiću i protiv počinioca pokrenu odgovarajući postupak.

Pretnje direktoru N1 predstavljaju grub pritisak na uređivačku politiku profesionalne i objektivne televizije, ocenio je NUNS.

Kako se ističe, posebno je neprihvatljivo to što je N. N. lice koje je u petak uveče pretilo Ćosiću dovelo TV N1 u vezu sa terorizmom.

NUNS ukazuje da su takve poruke opasne, jer mogu da inspirišu na nove pretnje i pritiske na medije koji i o najosetljivijim temama informišu nepristrasno i odgovorno.

Kako je objavila televizija N1 u petak je na službeni telefon Jugoslava Ćosića pozvala osoba koja se predstavila kao službenik vlade SAD i koja je zahtevala da objasni izveštavanje N1 o terorističkom napadu na Novom Zelandu.

Neimenovana osoba je rekla da se iz izveštaja N1 može zaključiti da televizija ima dokaze o povezanosti napada sa "terorističkom bazom" u Srbiji. Od direktora N1 ultimativno je zahtevano da te dokaze predoči, usmeno ili pismeno, na mejl adresu koja će mu biti poslata "u roku od dva sata". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво