U čemu (ni)smo ravnopravni

Građani Srbije najviše su diskriminisani po osnovu invaliditeta, starosne dobi i pola. To se najčešće događa prilikom pružanja javnih usluga ili korišćenja objekata i površina, na koje se odnosi gotovo trećina podnetih pritužbi.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Skupštini Srbije redovni godišnji izveštaj o stanju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2018. godinu.

Najveći broj pritužbi u 2018. je zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta, starosne dobi i pola.

Slede pritužbe zbog diskriminacije po osnovu rođenja, zdravstvenog stanja, zatim nacionalne pripadnosti i etničkog porekla, potom bračnog i porodičnog statusa i seksualne orijentacije, dok su ostali osnovi diskriminacije u pritužbama navođeni u manjem procentu.

Kada je u pitanju oblast diskriminacije, na prvom mestu nalazi se pružanje javnih usluga ili korišćenje objekata i površina, na koje se odnosi gotovo trećina podnetih pritužbi.

Na drugom mestu su rad i zapošljavanje, zatim sledi oblast koja se odnosi na postupke pred organima javne vlasti i socijalnu zaštitu, a potom oblast javnog informisanja i medija.

Na stanje u pogledu zastupljenosti diskriminacije u društvu utiču i drugi faktori, među kojima su društveni i kulturni kontekst u kojem živimo, odnos društva prema diskriminaciji, građanska svest o neophodnosti i značaju poštovanja propisa, spremnost da prijave njihovo kršenje, stepen tolerancije prema različitostima, poverenje u rad institucija, poznavanje osnova i oblika diskriminacije, kao i aktivnosti civilnog društva u zaštiti ljudskih prava. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи