Zaštitniku građana se prošle godine obratilo više od 9.000 građana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić predao je Narodnoj skupštini Srbije Redovan godišnji izveštaj za 2018. godinu, u kojem se, između ostalog, ukazuje da se njegovoj instituciji tokom prošle godine obratilo više od 9.000 građana.

U dokumentu, koji je u celosti objavljen na sajtu institucije, precizira se da je Zaštitnik građana primio preko 3.000 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrede svojih prava.

U najvećem broju su se žalili na kršenje prava u oblasti dobre uprave, ekonomsko-imovinskoj i socijalnoj sferi.

Tačnije, posebno govore o povredi prava u oblasti rada poreske uprave, nezakonitog rada izvršitelja, ali i neefikasnoj sudskoj upravi, čiji rad Zaštitnik građana nije nadležan da kontroliše, konstatuje se u izveštaju od 119 strana.

Broj primljenih predmeta iznosi 3.338 od čega je bilo 3.282 pritužbe i 56 predmeta pokrenutih po sopstvenoj inicijativi. 

Zaštitnik građana je okončao rad u 2.346 predmeta. Istovremeno, razmatrano je i oko 2.720 predmeta iz ranijih godina od čega je okončan rad na 1.443.

U toku 2018. godine Zaštitnik građana je uputio 497 preporuka organima uprave, od kojih su se 144 odnosile na unapređenje poštovanja rodne ravnopravnosti.

Takođe, dao je 37 mišljenja povodom nacrta raznih zakona i postupanja ministarstava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво