Obustavljen let "maks 8", koji su dalji koraci u Srbiji

Nakon što se pre nekoliko dana "Boingov" avion "737-maks 8" srušio samo šest minuta nakon poletanja, većina zemalja, među njima i Srbija, zabranila je letove tog tipa aviona. Direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjanom Čizmarov kaže za RTS da ne očekuje da će biti ikakve štete za Srbiju i veruje da će u letnjoj sezoni biti mnogo više kompanija koje će podneti zahtev za obavljanje saobraćaja.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja donela je bezbednosnu direktivu i obavestila sve članice EU, kao i pridružene članice, među kojima je i Srbija, da u skaladu sa svojim propisima zemlje donesu odgovorajući akt kako bi se taj tip aviona stavio van upotrebe, rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjanom Čizmarov. 

"Ono što je karakteristično je da je Agencija donela ovu direktivu da bi se nivo potrebne bezbednosti u vazdušnom saobraćaju očuvao, što je upravo i njena uloga i u skaldu sa tim i sa javim amandmanima koje Srbija ima", kaže direktorka.

"Er Srbija" nema u svom posedu nema "737 maks-8", jer nije upisan u registar Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

"Na teritoriji Srbije je od 1. februara do 12. marta bilo 363 preletanja i 44 poletanja sa aerodroma Republike Srbije", navodi Čizmarov.

Srbija, kaže, prati sve propise koje donese Agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja. Dodaje da će direktiva biti na snazi dok se ne ispita uzrok pada aviona i dok njegovo korišćenje ne bude bezbedno.

"Sve kompanije koje imaju ovaj tip aviona u svom posedu su na vreme obaveštene da ne mogu da saobraćaju na teritoriji Srbije. One su u skladu sa tim na vreme zamenile te letelice sa drugim letelicama. U pitanju su 'Flaj Dubaji', 'Norvežan er' i 'Lot'", ističe direktorka Čizmarov.

Napominje da su "Norvežan er" i "Lot" podnele zahtev za letnji red letenja, ali sve dok je ova direktiva na snazi, one neće korisiti avion "maks 8".

"Ne očekujemo da će biti bilo kakave štete za Srbiju. Očekujemo da će u letnjoj sezoni mnogo više kompanija podneti zahtev za obavljanje saobraćaja. Do sada u zimskoj sezoni smo imali 28 kompanija koje su saobraćale u Srbiji. Od 31. marta počinje letnja sezona i nadamo se da će biti više kompanija", kaže Čizmarov. 

Dodaje da se i da se nada da će sve kompanije u svetu naći način da zamane boing "maks 8" drugim letelicama, tako da ni putnici, ni kompanije nemaju nikakvu štetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара