SZO predlaže brisanje kanabisa sa liste opasnih droga

Svetska zdravstvena organizacija predložila je da se kanabis izbriše sa liste opasnih droga uz obrazloženje da je njegova upotreba u medicinske svrhe korisna. Ovaj predlog iznenadio je mnoge svetske stručnjake, a njemu se govorilo i na sednici Komisije za droge UN u Beču. Ekipa RTS-a je proveravala dokle je Srbija stigla na tom putu.

Marihuana – porok ili lek. To je dilema koja već godinama izaziva polemike stručnjaka. Iako mnogi tvrde da je ona spas bolesnima od raka, multipla skleroze, hepatitisa, deo struke, ipak, u moć lečenja ulja kanabisa ne veruje. 

Ne veruje ni Rusija, koja je na sednici Komisije za narkotike UN istakla da legalizacija marihuane otvara vrata pakla.

"Veliku zabrinutost izaziva to što je jedan broj zemalja legalizovao upotrebu kanabisa pod izgovorom da je to u medicinske i rekreativne svrhe. To je direktan put u narkotički pakao. Pokušaji da se nađe opravdanje da je to pitanje zaštite ljudskih prava ne mogu da izdrže kritiku", istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

S druge strane upotreba kanabisa u medicinske svrhe legalizovana je u 13 država Evropske unije, i u većini država SAD. U Srbiji derivati kanabisa imaju ilegalni status, a mišljenja o njihovom ozakonjenju su podeljena.

"Kanabis stvara i zloupotrebu i zavisnost, nije bitno u kojoj meri – da li je to više izražena zavisnost psihološka ili fizička. Sa druge strane postoje kanabis psihoze – jasno definisana psihotična stanja koja se dešavaju posle čak i jedne upotrebe kanabisa", objašnjava prof. dr Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju KCS-a.

Miloš Simić, predsednik socijal-kanabis kluba "Beograd" navodi da u tom udruženju ima na desetine teško bolesnih ljudi, koji, kako kaže, zahvaljujući upotrebi kanabisa, sada normalno funkcionišu i rade.

"U našem udruženju ima desetine i desetine teško bolesnih od multipla skleroze, reumatino artritisa, ostalih autoimunih oboljenja koji danas potpuno normalno funkcionišu, zdravi su, porodični ljudi, rade isključivo zahvaljujući kanabisu", navodi Simić.

Marihuana u Hrvatskoj legalna u medicinske svrhe

Iako kanabis legalno može da se kupi samo nekoliko sati vožnje od Beograda, u susednoj Hrvatskoj, kod nas su svi dosadašnji pokušaji zagovornika te ideje su propali.

"Po statistici koju je radi Ministarstvo zdravlja 2014. godine u Srbiji ima oko pola miliona korisnika kanabisa. Mi smo dali predlog da svako seosko domaćinstvo ima pravo na zasad pet ari pod staklenikom sorte za medicinsku upotrebu. Za koju bi država imala obavezu da otkupi ili ako želi da to prepusti privatnim preduzimačima", navodi Simić.

Profesor dr Dimitrijević navodi da je kanabis neistraženo područje.

"Nema verodostojnih podataka, nema ozbiljnih studija koje se bave potvrdom pojedinih efekata, pa prema tome, dokle god postoji nerešeno pitanje u naučnom i stručnom smislu o tome da li je nešto dobro ili loše, ne treba to koristiti kao jednu metodu koja će biti primenjena kod svih ljudi", ističe Dimitrijević.

Širom sveta zemlje su počele da menjaju zakone o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, pa su se spisku onih gde je to dozvoljeno poslednje pridružile Tajland i Kipar. S druge strane krajem prošle godine muškarcu u Maleziji je izrečena smrtna kazna za prodaju ulja kanabisa, a na ostrvu Bali, Britancu preti zatvor do 15 godina jer je kod sebe imao to ulje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво