Oni mogu do posla za 15 minuta

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka sedmi put organizuje Dane prakse. Studenti imaju priliku da za tri dana steknu nove veštine, ali i pronađu posao - za samo 15 minuta. Toliko traje razgovor sa potencijalnim poslodavcima.

Vrata FON-a otvorena su za studente svih fakulteta Beogradskog univerziteta, ali i za kompanije koje se predstavljaju na "sajmu". Informišu o mogućnostima zaposlenja, ali i praksi.

"Tvojih 15 minuta" je naziv dela projekta u okviru kojeg su predstavnici kompanija intervjuisali kandidate.

Igor Trailović, IT arhitekta u kompaniji "Zilker Teknolodži", razgovarao je sa studentima na FON-u i prošle godine. Jedan je tako i dobio posao. Kao i u svojoj kompaniji, proverava znanje ali i karakterne osobine.

"Neće biti teških tehničkih pitanja, to su studenti koji nemaju puno iskustva. Pokušaćemo, međutim, da saznamo što više o kandidatima i željama za buduću karijeru", rekao je Igor Trailović za RTS.

Iako iskusnim radnicima ne prašta tremu, ima razumevanje za studente. Onima sa kojima je RTS razgovarao, pomoć nije bila potrebna. Samouvereni su. Nije prvi put da učestvuju u ovom projektu.

Marija Đurović je ranije bila na praksi, a sada traži posao. "Treba lepo da izučim koje su sve kompanije i šta nude. Za FON-ovce ima dosta ponuda i vreme je da ne uzimamo sve što nam nude, već da vidimo gde se pronalazimo i odaberemo najbolje", ističe Marija, studentkinja četvrte godine IT smera na Fakultetu organizacionih nauka.

Ivan Umićević je više od sat i po vremena razgovarao sa različitim poslodavcima. Imao je pet intervjua.

"Želeli su da znaju da li smo nešto radili i šta smo radili. Uglavnom stručna pitanja", kaže Ivan.

Prošle godine se za "15 minuta" zaposlilo 15 studenata, ukazuje članica PR tima organizatora Nina Đurić.

"Kompanije u svojim bazama čuvaju si-vijeve. Kada se oslobodi neko mesto ili se pokrenu projekti prakse, kompanije ih kontaktiraju", objašnjava Nina Đurić.

Organizatori ovih dana imaju pune ruke posla. U sredu su studenti dobijali konkretne savete u okviru "CV klinike". U četvrtak je organizovan sajam kompanija, ali i panel diskusija na temu "Inovacije - izbor ili obaveza". Za one koji su želeli da se oprobaju u rešavanju realnog poslovnog problema, namenjen je takmičarski deo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се