Izostanci sa časova, roditelji na sudu

Od početka primene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je obavezao škole da pokreću prekršajne postupke protiv roditelja zbog neopravdanih izostanaka dece, pokrenuto ih je 57. Doneto je šest odluka, izrečene su dve novčane kazne od po 5.000 dinara. Ipak, kako su nam rekli u školama, gotovo sve škole i dalje imaju problema sa izostancima. Prosek – 100 po učeniku.

Statistika Prekršajnog suda – najviše je postupaka protiv roditelja čija deca idu u osnovne škole, među kojima su i ona najmlađeg uzrasta – od prvog do četvrtog razreda.

"Ima slučajeva da kažu jeste i oni su svesni toga da dete nije išlo u školu, ali da im je dete bilo potrebno da im pomogne u domaćinstvu, u privređivanju i da je to u tom trenutku bilo važnije, a neki kažu i da su bili ubeđeni da deca idu u školu, najnormalnije su se spremala, ali nisu pohađala nastavu", kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda.

Dokazi su presudni. Od početka primene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je nametnuo obavezu školama da pokreću prekršajne postupke protiv roditelja, pokrenuto ih je 57.

Doneto je šest odluka, a dva zahteva su odbijena, jedna presuda je oslobađajuća, izrečene su tri opomene i dve novčane kazne od 5.000 dinara.

Ipak, kako su nam rekli u školama, ovo je krajnja mera. Gotovo sve škole imaju problem sa izostancima. Prosek je 100 izostanaka po učeniku. Priča se prvo sa đacima i sa roditeljima. Tako je i u Šestoj beogradskoj gimnaziji.

"Prekršajni postupak sigurno stoji kao opcija da se pokrene, jer nema veze što nije obavezna srednja škola, jer ako ju je neko upisao, on je preuzeo obavezu da je i završi u roku i onako kako je to propisano", ističe Uroš Tepavac, pomoćnik direktora Šeste beogradske gimnazije.

Predviđene kazne su od 5.000 do 100.000 dinara. Međutim, za sada niko nije kažnjen najvišim iznosom. Stav suda je da prvi put treba biti blaži, a više kazne su za one koji ponavljaju prekršaj.

"Kada dobijete opomenu, vi niste prekršajno kažnjavani, jeste prekršajno sankcionisani i ulazite u registar prekršajnih sankcija, ali to nije kazna. Kazna je novčana ili zatvor", objašnjava Marinović.

Bežanja sa časova na kojima se proverava znanje ima i u osnovnim školama, ali više u srednjim. I sami roditelji, kažu u školama, sve pravdaju, jer dozvoljeno je 25 neopravdanih izostanaka.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 16. mar 2019, 06:07) - anonymous [neregistrovani]

smeske

Pa ovo je totalno bezveze, ne moze drugi covek da odgovara za postupke drugog coveka? gde to ima? Dok se ne ucini da dete ne odgovara nista nema od boljitka, jer svako na svojoj kozi mora da oseti odgovornost, ako toga nema deca ce da polude sta ih briga ili da li uopste su svesni da roditelji odgovaraju mislim da deca toga ne mogu da budu svesna da bi ih to nateralo u skolu, pa to ce da bude glavni okidac, dete ce da kaze samo sebi ja ne odgovaram sta me briga onda? zar ne? ko predlaze ove gluposti nije mi jasno? ne spominje se skola u medijima deca ne mogu da cuju da postoji skola osim kao obaveza, u medijima su samo ubistva, spomenite skolu nekad dovedite nekog interesantnog profesora da prica to je resenje, da se zainteresuju a ne da se kazne drugi za njihove postupke....

(petak, 15. mar 2019, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Став

Разредник сам од приличног ауторитета, то не кријем, дјеци је с почетка сметало, родитељима како којем, али су се за ових 6 мјесеци навикли.Родитељ кад дође на информације мора знати којег је датума дијете изостало,које часове и да наведе јасан разлог.Разлоге типа"морао је радити на њиви, чувати брата, и сл."не уважавам.За изостанке по основу болести углавном тражим оправдање љекара и то да родитељ донесе. И опет, на годишњем нивоу, имам 70 изостанака по ученику, још ми ни одјељење није лоше.Колико тек имају они који све пуштају не смијем ни помислити.

(petak, 15. mar 2019, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

jasno

Samo neka se proveri ukupan broj izostanaka ove i prošle školske godine. Videćete koliko se povećalo broj opravdanih a smanjilo broj neopravdanih izostanaka. Bruka. Hvala bogu ove godine nisam razredni starešina.

(petak, 15. mar 2019, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

Moglo je da bude odlično

Umesto da postane mera koja će roditelje i porodice da dovede u red (a ne samo decu), ova mera će, očigledno, biti korišćena samo za dalju klasnu podelu, jer je jasno da razne kriminalce baš briga za plaćanje. Kazna ne sme da bude novčana, nego pre svega radna (društveno-koristan rad), što bi i bogatim kriminalcima napravilo problem. Takođe, obaveza da roditelj nedelju dana prisustvuje svim časovima deteta. Kazna mora sve kategorije da pogađa potpuno isto, jedino tako je pravedna.