Kako naučiti mlade da racionalno troše, ali i štede

Neko bolje, a neko lošije raspolaže novcem ali zvanično. Od nedavno deca to uče i u školi a sve je više banaka koje ulažu u finansijske obuke posebno najmlađih.

"Jaserštajn" je ekipa od šetoro mladih i kreativnih ljudi koja ima svoj Jutjub kanal. Na jednom mestu sve što decu zanima, a ne žele da pitaju roditelje, od njih mogu da saznaju. Ali ono što ni oni nisu znali jeste šta da rade s novcem kad su počeli da zarađuju. Prvi test - ček koji im je poslao ni manje ni više nego Gugl.

"Kada ti stigne taj ček ne znaš šta sa njim da radiš, odeš u banku. U tom momentu nije niko od mojih komšija roditelja znao, kako se to piše, da li si ti fizičko lice, da li si ti firma, kako to tebi Gugl šalje", objašeava tjuber Milan Inić.

Na to pitanje odgovor bi sigurno znali njihovi vršnjaci mladi u Austriji, koji to uče u osnovnoj školi.

"Moraju da nauče kako da najbolje troše svoj novac, koliko košta život, koliko je novca potrebno za hranu, stanarinu, kada to naučimo od malena postaje lakše s godinama da plalnirmao kako ćemo trošiti platu", kaže Nina Fon Gajl iz Flip-a.

"Ko tamo završi fakultet sa 21, 22 godine vrlo lepo samostalno se bavi svojim finasijama, i vrlo uspešno za razliku od neke naše dece koja se još uvek oslanjaju na mamu i tatu", kaže predsednik Izvršnog odbora "Erste banke" Slavko Carić

Iskustvo zapadnih zemlja počinje da se primenjuje i u Srbiji.

"Što se tiče najmlađih u praksi će značiti da ćemo izdati nekoliko knjiga što se tiče starijih imaćemo dve vrste edukacije jedna će biti oflajn edukacija i imaćemo dosta materijala na internetu", navodi Carić.

A kada to savladaju, postoje i programi koji pomažu početnicima u biznisu.

"Nisam dovoljno informisan po pitanju finasija, u razgovoru sa svojim vršnjacima koji god da su fakultet osim ekonomskog nisu uopšte upućeni ni u kakve finasije jer nekako se smatra ti ćeš da odrasteš i znaćeš sve to", objašnjava Inić.

Finansijska pismenost uvedena je prošle godine u 34 škole u Srbiji, ali ne kao novi predmet, već u sklopu postojećih predmeta. Plan je da oko 15.000 dece od najnižih razreda nauče kako da štede novac, pametno kupuju, koriste kartice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи