Automobili kroz Karađorđevu neće ići do kraja godine

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice, na potezu od Brankovog mosta do Pariske, počela je 21. novembra a rok za završetak posla je 425 dana. Radovi na rekonstrukciji ove saobraćajnice vredni gotovo 712 miliona dinara podrazumevaju i obnovu tramvajskog koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana.

Na ovom potezu, dužine 682 metra, biće postavljene nove tramvajske šine i kontaktna mreža, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani novim zastorom.

U okviru rekonstrukcije planira se uređenje zelene parkovske površine i pešačke staze, postavljanje dečjeg igrališta, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od dva i po do tri i po metra i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol – Ada ciganlija.

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Pariske počela je 21. novembra. Možda prolaznicima tako ne izgelda, ali nadležni kažu da radovi teku predviđenom dinamikom. Tvrde da loše ucrtani podzemni vodovi nisu isklomplikovali posao. Rok za završetak je januar sledeće godine.

Pešaci se tiskaju trotoarom, uskim, kao i pre radova. Vozila idu samo jednom trakom i samo prema tvrđavi. Tramvaji ne klaparaju. Ništa nije ostalo od Karađorđeve ulice pored reke, osim carinarnice i Beton hale.

Neimari kažu da su još u prvoj fazi, ali i da se uklapaju u krajnji rok. Ovde ih ometaju loše ucrtani podzemni kablovi i vodovi.

"Katastar podzemnih instalacija nije bio ažuran i onda kada smo otkopali i shvatili šta se sve tu nalazi pod zemljom, morale su neke manje izmene u projektu da se rade i radovi se nastavljaju", kaže novi gradski urbanista Marko Stojčić.

A na terenu iza radnika su hladni i blatnjavi dani. Ukopali su nove vodovodne i kanalizacione cevi, uskoro će ih priključiti na mrežu. Došli su do kote odakle će se praviti nova podloga za tramvaje i vozila. Pomeraju se šahte oko glavnog kolektora, a mogu se dati i prva obećanja.

"Ono što je suština je da će tramvajski saobraćaj biti uspostavljen ranije, već u septembru kada počinje škola", rekao je Stojčić.

Obećan novi sjaj Karađorđeve

Jedna od najstarijih beogradskih ulica, nastala kad i naselja na tvrđavi, puna je istorije i tradicije. Gradila se kao elitna. U vreme vlasti kneza Miloša, kada je postajala trgovački centar, luka, kada su stanovi i lokali bili pet puta skuplja nego u tadašnjoj Knez Mihailovoj.

Urbanisti obećavaju da će tek sada zasijati punim sjajem. Biće to lepa, rekreativna i pešačka zona koju će presecati tramvajska bašta i sa obe strane po jedna saobraćajna traka. Savski kej ili deo uz reku popločan, pun zelenila i staza za pešake i bicikliste.

"Svi objekti koji su evidentirani da zaslužuju stepen zaštite biće rekonstruisani i vraćeni u prvobitno stanje", naglasio je gradski urbanista.

I u prvom procvatu Karađorđeva ulica nije imala pravu vezu sa centrom grada, sem uskih zemljanih staza, pa su zbog toga nikle i velike stepenice. Nova rešenja ponovo će joj vraćati primat.

"Imamo ovu pasarelu koja se od Knez Mihajlove spušta prema Beton hali. To i dalje ostaje glavna pešačka i biciklistička veza. Imamo i dalje Male i Velike stepenice od Kosančićevog venca do Karađorđeve ulice. Još uvek razmišljamo na kojoj tačno poziciji će se naći uspinjača koja će ići od Karađorđeve ko Kosančićevog venca", rekao je za RTS Marko Stojčić.

Davnašnji bulevar koji je posle Drugog svetskog rata pretovoren u tranzintni saobraćaj, koji je zagorčavao život žiteljima Savamale, dobiće potpuno novi izgled. Predviđen je i parking za autobuse, za turiste koji dolaze rekom.

Rekonstrukcija ovog dela pristaništa i tramvajske trase do okretnice kod Kalemegdana biće završena do januara iduće godine. Do tada je planiranih 425 dana posla. Mada gradski čelnici očekuju i koji dan pre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се