Na KiM se 1.653 osobe vode kao nestale

Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, na Kosovu i Metohiji se 1.653 osobe vode kao nestale, izjavila je šefica regionalne delegacije MKCK Jelena Stijačić. Istakla je da je do danas rešeno samo sedam slučajeva i da je nedopustiv zastoj i sporost u utvrđivanju sudbine tih ljudi.

U Međunarodnom komitetu nerado govorimo o nacionalnosti nestalih, ali se za jednu trećinu odgovornost traži u Prištini, a za dve trećine od vlasti u Beogradu, istakla je Jelena Stijačić na konferenciji za novinare povodom obeževanja 19 godina rada Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije.

Stijačićeva je poručila da MKCK neće odustati od potrage za nestalima i da će nastaviti da pomaže porodicama žrtava.

Predsednica Udruženja Verica Tomanović rekla je da porodice traže da se nastavi provera lokacija na Kosovu i u Albaniji u potrazi za telima žrtava, a izrazila je i negodovanje što je postupak ekshumacija u zastoju.

Tomanovićeva očekuje podršku države Srbije i apeluje da se usvoji zakon o nestalima, radi rešenja brojnih problema sa kojima se porodice suočavaju.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dušan Čelić je poručio da porodice ne žele da budu predmet političkih rasprava, dok je Igor Popović iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju obećao da slučajevi nestalih neće biti zaboravljeni.

Popović tvrdi da država, odnosno Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pomaže koliko može i da "pitanje nestalih neće biti zabašureno".

Na početak konferencije je došao i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Simo Spasić, koji vređao članove drugog udruženja nazivajući ih "plaćenicima Soroša i Haradinaja", da bi potom napustio Medija centar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво