Patrijarh Irinej sa Krkobabićem o selu i zadrugarstvu

Srpska pravoslavna crkva će aktivno učestvovati u razvoju zadrugarstva i u nacionalnoj kampanji za spas sela - to je dogovoreno na sastanku patrijarha Irineja sa ministrom Milanom Krkobabićem i predsednikom Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Draganom Škorićem.

Rame uz rame sa predstavnicima vlade, akademicima i istaknutm sportistima i umetnicima, na ideji širenja zadrugarstva radiće i sveštenici. Sinod će za dvadesetak dana odrediti svog člana u nacionalnom timu za spas sela.

"Hoćemo novu infrastrukturu nove atarske puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, IT tehnologiju ali hoćemo zadruge kao izvor egzistencije i ono bazično da u svakom selu imamo dom zdravlja, dom kulture, ambulantu, poštu i ne zaboravite ovde smo zbog toga, crkvu", rekao je Krkobabić.

Kaže, lobiraće da se za te namene prilikom kreiranja budžeta u novembru opredeli najmanje 100 miliona evra. Za najkasnije mesec dana najavljuje poziv za podsticaj zadrugarstva u 2019. godini.

"Da obnovimo srpska sela da ne propadaju a da mladi se vraćaju na sela dosta su odlazili u gradove, u inostranstvo da rade na sporednim poslovima ajde da im ponudimo budućnost njihovo imanje njihovu proizvodnju", naglašava Dragan Škorić.

Poručuju, važno je da crkva ima svoje mesto u razvoju sela jer su prvi osnivači zadruga u Srbiji bili sveštenici. Kao nosioci opstanka i razvoja sela, prepoznati su mladi bračni parovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво