Briga o bubrezima uslov za dobro opšte zdravlje

Pod sloganom "Zdravlje bubrega za sve" u Srbiji se obeležava Svetski dan bubrega. U Srbiji sa bolestima bubrega živi oko 5.700 ljudi, a taj broj iz godine u godinu raste. Predsednik Udruženja nefrologa Srbije Radomir Naumović kaže za RTS da su mere prevencije i redovne kontrole najvažnije kako bi se smanjile bolesti bubrega u budućnosti.

Procenjuje se da trenutno ima oko 850 miliona ljudi u svetu obolelih od bubrega. Predsednik Udruženja nefrologa Srbije prof. dr Radomir Naumović rekao je za Dnevnik RTS-a da je broj obolelih u Srbiji samo vrh ledenog brega.

Naumović ističe da su osnovni uzroci porasta bolesti bubrega povišeni krvni pritisak i šećerna bolest i da se zbog toga skoro dve decenije govori o epidemiji hronične bolesti bubrega.

"Bolesti bubrega nose sa sobom brojne komplikacije, kao što su kardiovaskularne bolesti. Bubrežni bolesnici oboljevaju od šećerne bolesti, hipertenzije, a ono što je, takođe, pratilac ovih bolesti su anemija i hepatitis B i C", kaže Naumović.

Ističe da su najvažnije mere prevencije koje podrazumevaju edukaciju ne samo lekara, već i stanovnika svih uzrasta.

"Redovne kontrole su veoma važne, pregled urina mislim da svako treba da uradi na šest meseci, odnosno biohemijske analize jednom godišnje", napominje Naumović.

broj komentara 0 pošalji komentar