Nedimović: Bezbednost hrane na prvom mestu

Svestan sam da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, ali situacija se menja, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Dodaje da će Nacionalna laboratorija u Batajnici biti krovna u Srbiji – kontrolisaće sve i raditi superanalize.

Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je bezbednost hrane na prvom mestu, kako zbog građana Srbije, tako i zbog izvoza.

U tom kontekstu je, ističe, veoma važna i Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici koja će kontrolistai sve.

"Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogućnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku labaratoriju koja postoji u Srbiji", objašnjava Nedimović.

Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država.

"Država će u novoformiranoj labaratoriji u Batajnici raditi takozvanu superanalizu. Na taj način zaokružićemo kontrolu celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina", naglasio je ministar.

Dodaje da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, pa će zato laboratorija stati na put takvim spekulacijama.

"Situacija se menja. Imamo novi Zakon o bezbednosti hrane, pravilnike koje regulištu ovu oblast i mogućnost da kontrolišemo sve što rade male privatne labaratorije. Tako ćemo imati kontrolu i uvid nad više od 90 odsto najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane", naglasio je Nedimović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво