Javni izvršitelji tvrde da isključivo posluju po zakonu

Građani često kritikuju javne izvršitelje i žale se na njihov rad. Međutim, izvršiteljka Snežana Petrović za RTS kaže da se u dosadašnjem radu pokazalo da ljudi u toj profesiji posluju isključivo po zakonu. Napominje da grešku prave građani jer ne primaju uredno rešenja o izvršenju i samim tim propuštaju rokove.

Javni izvršitelj je mlada profesija koja je formirana pre nekoliko godina i koja posluje isključivo po zakonu, rekla je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a Snežana Petrović.

"Mogu da govorim o pravilnostima i nepravilnostima javnog izvršitelja, kao što je ima u svakoj branši. Prema onome što smo pokazali u dosadašnjem radu, to je da isključivo poslujemo po zakonu", ističe Petrovićeva.

Podseća da Ministarstvo pravde vrši nadzor nad javnim izvršiteljima po službenoj dužnosti, po pritužbi građana ili po zahtevu Komora izvršitelja. 

"Građani mogu da podnesu prijavu na rad javnog izvršitelja, na pravilnost ili nepravilnost. Na primer, na oko 1.900 prijava koje su podnete Ministarstvu pravde, samo sedam je bilo osnovano", kaže javna izvršitljka.

Na pitanje da li izvršitelj može da manipuliše obavezom dostavljanja rešenja o izvršenju, Petrovićeva tvrdi da ne može i da tu nema nikakve manipulacije.

Objašnjava da kada javnom izvršiocu stigne rešenje suda o izvršenju u njemu piše ko će to izvršenje sprovoditi.

"Tog trenutka kad stigne rešenje o izvršenju, dužna sam da ga u isto vreme pošaljem i poveriocu i dužniku", ističe Petrovićeva.

Međutim, ističe da su građani ti koji prave grešku, jer ne primaju rešenja i samim tim propuštaju rokove.

"Drugo što može da bude neprijatno za naše građane, po dužnike, je promena prebivališta. Mi se obratimo MUP-u koji kaže gde živi, ali se ispostavi da on živi na trećoj adresi. Za mene je to uredna dostava. Treba da se ponašamo uredno i da primamo pisma", napomenula je javna izvršiteljka.

Petrovićeva kaža da ima prostora za pregovore sa građanima i da je javnim tužiocima cilj da pomognu i poveriocima i dužnicima.

Ističe da su predmeti komunalnih usluga isključivo u nadležnosti javnog izvršitelja, što znači da se predlozi za izvršenja dostavljaju samo njima.

Petrovićeva tvrdi da ne zna skoro nijedan slučaj da je zbog komunalnih usluga došlo do prodaje nečije kuće ili stana. Kaže da poverioci nikada do sada nisu predložili da se u toj situaciji proda neka nepokretnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво