Preminula Zagorka Golubović

Profesorka Zagorka Golubović preminula je jutros u Beogradu posle duge bolesti u 89. godini. Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Zagorka Golubović živela je u Beogradu od 1933, gde se i školovala.

Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radila je kao profesor u gimnazijama u Zemunu i Beogradu (1952–54).

Izabrana je u zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu 1957. godine, gde je ostala do 1975. u zvanju vanrednog profesora.

Zbog podrške studentskoj pobuni juna 1968. godine, Skupština Srbije je januara 1975. donela leks specijalis kojim je sa još sedmoricom kolega uklonjena iz nastave i sa Filozofskog fakulteta.  

Do 1981. godine bila je bez posla, a u međuvremenu je radila kao gostujući profesor u Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Od 1981. radi kao naučni savetnik na Institutu za društvene nauke, koji je tada bio uključen u Beogradski univerzitet. Na Filozofski fakultet vratila se 1991. godine, gde je do 1996. predavala socio-kulturnu antropologiju.

Bila je urednik časopisa Gledišta, Sociologija i Filozofija i član Saveta Praksisa, kao i član redakcije Praksis internešenela.

Bila je član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije i filozofskog društva Srbije.

Jedan od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, gde je radila do penzije, 2001. godine.

Bila je aktivna u nauci i javnom životu i nakon penzionisanja.

Početkom devedesetih godina 20. veka imala je zapaženu ulogu u antiratnom pokretu u Beogradu i aktivno je učestvovala u građanskim i studentskim protestima 1996-1997. godine.

Nakon demokratskih promena 2000. godine, kritički je analizirala ekonomsku tranziciju u Srbiji.

Dobitnica je nagrada: "Vitez poziva" za pojedince koji su na najbolji način usaglasili svoju profesiju i savest 2007, "Verica Barać" za doprinos borbi protiv korupcije 2012, kao i nagrade za životno delo "Radomir Lukić" 2014. godine.

Neki od radova Zagorke Golubović su "Socijalizam i humanizam", 1965, "Problemi savremene teorije ličnosti", 1966, "Trendovi i dileme jugoslovenske sociologije", 1969, "Socijalističke ideje i realnost", 1971, "Zašto je funkcionalizam više poželjan u današnjoj Jugoslaviji nego marksizam?", 1973, "Čovek i njegov svet u antropološkoj perspektivi", 1973, i "Sociologija jugoslovenskog društva", 1976.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се