Pašalić: Hitno rešiti probleme zakupaca stanova

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa članovima Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu Srbije o problemima sa kojima se suočavaju u ostvarivanju njihovh prava i predstavio Inicijativu za izmenu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koja je u februaru upućena Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Situacija sa kojom se suočavate zahteva hitnost u rešavanju, rekao je Pašalić, koji smatra da bi na zahteve Udruženja trebalo najefikasnije odgovoriti.

Kako je saopšteno, on je objasnio da Inicijativa za izmenu odredbe Zakona koja propisuje novi način obračuna mesečne zakupnine zakupaca na neodređeno vreme stana u svojini građana, zadužbina i fondacija.

Utvrđena visina zakupnine, kako je naveo, ne bi trebalo da ugrozi egzistenciju zakupaca, niti dovede do njihovog iseljenje iz stana zbog raskida ugovora od strane vlasnika, ukoliko nisu u mogućnosti da plate zakupninu.

Takođe, inicirao je i izmenu odredbe koja se odnosi na mogućnost ulaska vlasnika u stan najmanje dva puta godišnje.

Pašalić ističe da ovu odredbu treba uskladiti sa domaćim i međunarodnim propisima, bez nepotrebnog narušavanja mirnog uživanja prava korišćenja i privatnosti zakupaca stana.

Članovi Udruženja su ukazali na više problema sa kojima se svakodnevno suoćavaju, posebno navodeći pojedina zakonska rešenja koja, ne samo da dodatno otežavaju njihov status, već i dovode u pitanje trajno rešavanje njihovog stambenog pitanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи