Zahtev za strategiju razvoja medija

Novi Zakon o informisanju može da dovede do jačanja autocenzure i do zatvaranja nekih medija, istakli su iz Medijske organizacije jugoistočne Evrope i Međunarodnog instituta za medije. Te organizacije pozivaju vlasti Srbije da u dogledno vreme usvoje strategiju za razvoj medija.

Izmene Zakona o informisanju, koji je usvojen u avgustu ove godine, mogle bi da dovedu do jačanja autocenzure i do zatvaranja nekih medija, poručili su iz Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnog instituta za medije (IPI).

Dve medijske organizacije pozivaju vlasti u Srbiji da što pre pokrenu diskusiju o uticaju tog "kontroverznog zakona" na sposobnost medija da ispune svoju ulogu u demokratskom društvu" i dodaju da bi takav Zakon o informisanju mogao da utiče na ograničavanje istraživačkog novinarstva i analiza.

Saopštenje je izdato posle posete delegacija Beogradu, koju je organizovao OEBS, od 1. do 3. decembra.

Delegacije su se tokom posete sastale sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i ministrom kulture Nebojšom Bradićem, kao i sa predstavnicima udruženja novinara, izdavača i medijskih stručnjaka.

SEEMO je pozvao vlasti Srbije da u dogledno vreme usvoje strategiju za razvoj medija u zemlji, uz upozorenje da će nepostojanje takve strategije biti trajni izvor problema.

Prihvatljiviji amandmani

Vlada ne treba da reguliše ulogu medija i nameće zakone koji sprečavaju medije da rade svoj posao, izjavila je Alison Betel Makenzi, zamenica direktora IPI-a i dodala da se IPI zalaže za to da mediji sami sebe regulišu,

Makenzi je pozvala vladu da sastavi prihvatljivije amandmane na sadašnji Zakon o informisanju koji bi uključili glas medija i organizacija za zaštitu slobode medija.

Dve medijske organizacije izrazile su zabrinutost zbog nerešenih ubistava troje novinara u Srbiji - Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i nerešenih slučajeva napada na novinare proteklih godina.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović rekao je da ta organizacija pozdravlja izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o rešenosti njegovog Ministarstva da štiti novinare, kao i da pomogne u istrazi kod ubistva novinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво