Zabluda da su deca najsigurnija u naručju

Uprava saobraćajne policije sprovodi pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima, od danas do 17. marta. Ova međunarodna akcija sprovodi se u svih 29 država koje su članice organizacije Tispola – Mreže saobraćajnih policija.

Prema rezultatima najnovijih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim sedištima svega 12 procenata.

Međutim, samo 50 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

"Samo u toku prošle godine 750 dece povređeno je u svojstvu saputnika, a četvoro dece je poginulo, zato je važno da deca budu u sigurnosnom sedištu, odnosno da budu vezana sigurnosnim pojasom", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Od početka 2019. godine, u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima poginulo je 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila.

Zabluda je majki sa decom na zadnjem sedištu da su deca najbezbednija u njihovom naručju.

"U slučaju čeonog sudara, nevezan putnik pozadi deluje na putnike na prednjim sedištima kao da mu je skočio sa četvrtog ili petog sprata na leđa, razmišljajte o tome", rekao je Okanović.

Deca na motociklima imaju posebna pravila tokom prevoza.

"Ne postoje zaštitne kacige za decu mlađu od 12 godina, njihov vrat nije dovoljno forimiran, i ta deca prilikom pada mogu najčešće doživeti prelom vrata, i njihove povrede su najčešće politraumatske", naveo je predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jeftić.

Kazne sa 5.000 dinara povećane su na 10.000 dinara ukoliko vozite nevezane saputnike ili se niste vi vezali. Ako se petoro putnika ne veže, to je 50.000 dinara.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи