Baka Nataša sama među Albancima

Kosovo i Metohija je teritorija s najmanjom stopom povratka na svetu. Podjednako je težak i opstanak Srba u pokrajini, naročito onih južno od Ibra. U krajevima gde su nekada bili većina, danas živi po jedna srpska porodica. U metohijskom selu Breževiku, usamljena je baka koja se iz Peći na porodično imanje doselila 1999. godine.

Na pola puta između Peći, gde opstaje svega nekoliko Srba, i Goraždevca, jedinog srpskog sela u Metohiji, živi Nataša Marković. Na očevini u Breževiku do pre šest godina bila je sa sestrom. Danas – sama među Albancima.

"Da kažem da sam sigurna ovde, to ne mogu reći, ali da je situacija nešto bolja nego što je bila ranije, to se opet može reći", kaže baka Nataša.

Seća se vremena kada nije mogla da priđe svojoj kući, niti da u njoj spava. Sada spava, ali na oprezu. Srbi iz komšiluka otišli su pre dve decenije, a njihova imanja zauzeli Albanci.

"Nije zgodno da me neko vidi kada izlazim, jer kuća ostaje sama. Moja se kuća često razbija, često se krade, pljačka, odnosi sve što se može. Niko ni za šta ne odgovara, ma šta da se desi", kaže baka.

Zato nerado napušta imanje. U Peć odlazi nekoliko puta godišnje: da kupi namirnice ili poseti jedinu prijateljicu.

"Ovde prodavnica u blizini nema, to je čak u Peći, to je daleko. Odavde izaći nije baš toliko prijatno, jer ja nisam tamo kod asfaltnog puta gde se narod kreće, gde su vozila, gde su ljudi, gde je javnost prisutna", kaže Nataša.

Živi od socijalne pomoći i bašte koju održava sama. Nekada je čuvala stotinak koza, danas samo dve.

"Tu je potrebno dosta vremena, kada je osoba sama, tako da mi dan bude kratak, nekad ne stignem ceo dan da sednem da se odmorim, to dolazi tek kasno uveče", priča baka Nataša.

Odmara se u mraku: svetlo, kaže, ne pali jer joj se čini da je tako bezbednija. Gledala bi televiziju da nisu svi kanali na albanskom.

Samoća joj smeta, ali kaže da se čovek s godinama i na to nauči.

Povratak komšija Srba za nju bi bila najlepša vest, ali je, kaže, ravna čudu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво