Položaj žena: Od otpuštanja trudnica do nižih plata

Međunarodni je Dan žena. I ovog 8. marta ukazuje se na to da je tržište rada sfera u kojoj je diskriminacija žena najzastupljenija već godinama: Od manjih plata i manjih mogućnosti za napredovanje, do otpuštanja trudnica i premeštanja porodilja na niža radna mesta.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da se nije mnogo toga promenilo – redovan izveštaj pokazuje da je diskriminacija na tržištu rada ostala polje gde je najveća neravnopravnost.

Najviše je pritužbi u vezi sa materinstvom, brigom o deci i porodiljskom odsustvu. Probleme je donela i primena prošle godine donetog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Srbija, ističe Jankovićeva, ima dobar zakonodavni okvir i ne zaostaje za Evropom na tom polju. Međutim, kulturno i poslovno okruženje je takvo da doprinosi nejednakosti.

Procenjuje se da postoji i jaz u platama između muškaraca i žena koji obavljaju iste poslove na istoj poziciji. U Srbiji ta razlika iznosi oko 12 odsto, dok u nekim zemljama EU iznosi čak i do 33 odsto.

Jankovićeva je rekla da su rešavali slučajeve kada su žene prebacivane na niža radna mesta ili dobijale otklaze, ali za visinu plate još nisu imali adekvatnu pritužbu pomoću kojebi mogli da osvetle ovo pitanje.

Zakoni nisu dovoljni da bismo shvatili šta je istinska rodna ravnopravnost, rekla je Brankica Janković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара