MUP traži da se uvede institut "tri udarca"

Udario si nekog jednom, dobićeš tešku kaznu, udario si treći put, dobićeš drakonsku kaznu, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović obrazlažući predlog MUP-a da se uvede institut "tri udarca" u Krivični zakonik.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa predstavnicama organizacija UN Women, Ženska platforma za razvoj Srbije i Mreže žena u policiji, kojima je zahvalio na pomoći u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama.

Navodeći da je od početka ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijena jedna žena Stefanović je poručio da hitne mere koje policijski službenici izriču nasilnicima daju rezultate u ovoj borbi.

"One pokazuju da su se žene osnažile da prijave nasilje, ali svakako da imamo još puno posla. Ne smemo samo čekati da dopremo do žrtve, moramo ohrabriti sve u društvu da ne ćute ukoliko znaju da neko koga poznaju trpi nasilje. MUP ima telefonsku liniju koja je dostupna 24 časa i građani to mogu učiniti potpuno anonimno", podsetio je ministar.

Ministar je rekao i da je MUP uputio inicijativu Ministarstvu pravde za uvođenje instituta "tri udarca" u Krivični zakonik, što podrazumeva, kako je objasnio, udario si nekog jednom, dobićeš tešku kaznu, udario si treći put, imaćeš drakonsku kaznu, pa ćeš razmišljati da li ti se isplati da to učiniš.

Milana Rikanović, šefica kancelarije UN Women u Srbiji, podsetila je da je 2019. godina važna za rodnu ravnopravnost u Srbiji. Ona je istakla da je potrebno osnažiti žene u ruralnim sredinama da prijave nasilje, ali i raditi sa medijima kako ne bi dodatno viktimizovali žrtve.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи