Prava zima je iza nas

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije Nedeljko Todorović rekao je za RTS da se prava zima završila sa snegom krajem januara. U Srbiji će u nekim mestima biti slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, kaže Todorović.

U Alabami je tornado jačine 270 kilometara na sat odneo najmanje 23 života. U Srbiji smo juče šetali u kratkim rukavima, dok je danas malo hladnije. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Nedeljko Todorović je rekao da se prava zima završila sa snegom krajem januara, a u februaru smo imali prilično toplo vreme i temperaturu za tri i po do četiri stepena višu od prosečne.

"Nastavlja se natprosečno toplo i u martu. Biće još po Srbiji, u nekim mestima, slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, tako da nema prave zime", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, u višim planinskim predelima može biti pomalo snega, ima ga i na tlu, na Kopaoniku i Staroj planini visina snežnog pokrivača iznosi jedan metar, podseća Todorović.

"U tom smislu, narednih sedam do deset dana veoma promenljivo vreme, natprosečno toplo. U naredna dva-tri maksimalna temperatura dvadesetak stepeni, pa onda pad za sedam-osam stepeni, jednodnevno-dvodnevno zahlađenje. Nešto malo kiše. Ne bi trebalo da bude ozbiljnih padavina", kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, sledeće sedmice malo niže maksimalne dnevne temperature, ne prelaze 20 stepeni.

Kaže da topljenje snega utiče na vodostaj. Topljenje snega zbog visoke temperature pri jakom južnom vetru i pri jakim padavinama može doneti mnogo nevolja.

"Međutim, za sada ništa ne ukazuje na to. Sneg će u martu početi polako da se topi i ne bi trebalo da bude većih problema", rekao je Todorović.

"Aleja tornada" u SAD

Govoreći o tornadima, Todorović je rekao da – ako gledamo istok–zapad, u centralnom delu zapada SAD i, ako gledamo sever–jug, od Meksičkog zaliva pa blizu kanadske granice – postoji zona koju zovu "aleja tornada".

Postoji podzona koja je bliža Floridi, Luizijani, Džordžiji i u tom delu SAD česte su pojave tornada, to su grmljavinski oblaci, produžetak vrtloga velikih brzina ka tlu, objašnjava Todorović.

Na toj putanji, u tom "levku", širina je u jednom momentu bila 1,5 kilometara.

Ko se nađe na putanji tornada kada prođe tom trasom, na udaru je rušilačke snage vetra.

Kako kaže, Amerikanci imaju kuće slabije građe, tako da vetar, kada dostigne tu brzinu, poruši sve na toj trasi i odnosi žrtve.

Brzina od 270 kilometara na čas nije izmerena instrumentima, ali se, na osnovu snimaka i oštećenja objekata, premeštanja teških predmeta, procenjuje da je bila tolika brzina. Na skali od jedan do pet, snaga je bila F-4: to znači da brzina prelazi od 170 milja na čas pa naviše, kaže Todorović.

U SAD prosečno godišnje bude 1.300 takvih tornada. Poslednje tri godine bilo ih je nešto manje, oko 900 prosečno godišnje. Sezona je od marta do juna.

"U tim državama samo južnije, u delu Teksasa, Alabame, Luizijane i Džordžije, koje su bliže Meksičkom zalivu, tu ih ima najviše i tu su najveće štete i najviše žrtava", kaže Todorović.

U istoj oblasti, gde je pre nekoliko dana bio udar tornada, 2011. godine poginulo je 200 ljudi, podseća Todorović.

Više od sedamsto ljudi je poginulo 1925. godine, pitanje je samo kuda će proći tornado. Ako se gušće naseljeno mesto nađe na tom putu, biće i više žrtava, zaključio je Todorović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво