Kako se kontrolišu domovi za ometene u razvoju

Iako se često govori o uslovima u domovima za smeštaj mentalno obolelih, kad god se desi neki smrtni slučaj traži se dodatno pojašnjenje – kako se kontroliše njihov rad. Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Mišić kaže za RTS da su u oba slučaja odgovorni direktori. Tvrdi da se stanje štićenika svakodnevno kontroliše.

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Mišić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je u toku istraga o dva smrtna slučaja u domovima za lica ometena u razvoju.

"Posao koji ti ljudi obavljaju je težak i sudska medicina radi postupak kad je u pitanju Dom za smeštaj u Trbunju pored Blaca i u Tutinu. To su osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a veoma je važno da se poštuju postupci procedure", kaže Suzana Mišić.

Navodi i da su u ova dva slučaja odgovorni direktori, te da je direktoru doma u Blacu naloženo da popravi higijenske uslove, ali da to nije urađeno.

Napominje da je u Tutinu napravljen ozbiljan pomak u obezbeđivanju uslova za boravak štićenika.

"Postupak javnih nabavki se sprovodi i u Tutinu je adaptirana kuhinja, sobe, higijenski uslovi. Direktor u Blacu je smenjen zbog prekršaja procedure. Kad sudski veštak potvrdi da je napravljena greška u Tutinu, ustanoviće se stanje. Kod štićenika u Blacu ministarstvo nije bilo obavešteno, pa je pokrenuta procedura kod javnog tužilaštva", kaže Mišić.

Ističe da se stanje štićenika svakodnevno kontroliše i da se radi na više nivoa.

"U poslednjih par godina se dosta uradilo na poboljšanju uslova socijalne zaštite ustanova za odrasle i starijih ometenih u razvoju. Ove će godine 800 miliona dinara biti uloženo, jer godinama nije ulagano. Nekad je bilo po 10 štićenika  u sobi, sad je maksimalno četiri. Nega je važna. U svetu se primenjuju novi postupci i to se radi i kod nas, a Komora socijalne zaštite nudi usvršavanje jer u toj oblasti se mora doživotno učiti", rekla je pomoćnica ministra.

Navodi i da je ministar pokrenuo proceduru nabavke novih kreveta, aparata, te da će o tome biti obavešteni svi mediji.

"Srbija je puno napredovala i postavljeni su novi standardi. Zaštinik građana je najavio sa međunarodim organizacijama da će obići domove, a Ministarstvo je napravilo ozbiljan napredak", kaže Mišić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи