Uvodi se red u turizam, novi zakoni za veća prava putnika

Pred novu turističku sezonu čeka se usvajanje najavljenih izmena zakona. To sa pažnjom prate i turistički radnici, i ugostitelji, i putnici, ali i vlasnici stanova koji se izdaju na dan. Fizička lica koja izdaju sobe i stanove očekuje paušalno oporezivanje, dok je za turističke agencije predviđena kategorizacija – prema broju i vrednosti prodatih aranžmana. Cilj je, kažu u resornom ministarstvu, da se zaštite putnici.

Novine propisuju Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu koji će narednih dana biti pred poslanicima.

Komentarišući nova zakonska rešenja, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže za RTS da će se njima zaštititi i putnici i oni koji u ovoj oblasti posluju po zakonu.

Što se tiče poslovanja turističkih agencija, pored obavezne garancije putovanja predviđeno je uvođenje depozita.

"To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija", rekao je Knežević.

Objašnjava da će se turističke agencije razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana, i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad.

Kako kaže, agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

"Cilj je da se napravi balans između vrednosti prodatih aranžmana i garancija putovanja koje agencija poseduje, da ne bismo došli u situaciju da ne dođe do realizacije putovanja a da ne postoje sredstva koja bi se refundirala putnicima", navodi državni sekretar.

Novim rešenjima predviđen je još jedan način za gubljenje licence – ukoliko agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Paušalno oporezivanje za "stan na dan" 

Red se uvodi i u izdavanje privatnog smeštaja u okviru domaćinstava, budući da nije moguće utvrditi koliko je onih koji na ovaj način goste turiste.

Istraživanje na vodećim turističkim destinacijama pokazalo je da su razlozi onih koji posluju u sivoj zoni različiti.

"Od toga da im nisu bile jasne zakonske procedure, da ne znaju koji porez treba da plaćaju, do toga da se vode time – ako se sami potrude da dovedu goste, zašto moraju da prijavljuju to preko posrednika i plaćaju proviziju", naveo je Knežević.

Cilj je da se novim izmenama zakona oni prevedu u regularne tokove poslovanja.

"Mi smo predložili izmene zakona i da se oni ubuduće paušalno oporezuju. Taj zakon je krajem prošle godine usvojen", rekao je Knežević i precizirao da se to odnosi na fizička lica koja pružaju uslugu smeštaja u domaćoj radinosti.

Tu spada sve prisutniji "stan na dan", odnosno izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima.

Iznos poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

"Ako izdajete krevet, apartman prve kategorije, taj iznos će se množiti sa 1, ako je druge kategorije množiće se sa 0,8, treće sa 0,7, četvrte sa 0,5. Ako izdajete smeštaj u mestima koja nisu kategorisana tu će biti koeficijent 0,5", rekao je državni sekretar.

Poslovanje po zakonu 

Ističe da je cilj da svi turisti budu registrovani, te se gledalo da ova rešenja budu pristupačna jer se od dva, tri izdavanja može platiti porez za celu godinu.

"Svi oni koji se bave tom vrstom izdavanja moraju kategorizovati objekte. Sledeća obaveza je da plate porez, a onda ćemo im omogućiti centralnim informativnim sistemom, E-turista o kojem ćemo tek govoriti, da sami prijave goste, neće im više trebati posrednik", napomenuo je Knežević.

Poručuje da je ovo način da se na civilizovan način motivišu oni koji žele da se bave preduzetništvom u turizmu, da to rade u skladu sa zakonom.

"I da ako se ne bude poštovao zakon i dođe do prekršaja pojačamo mere kaznene politike jer je nama neophodno da svi koji rade u ovoj oblasti poštuju zakon", rekao je Knežević.

Ističe da nova zakonska rešenja donose još novina usklađenih sa evropskom direktivom o zaštiti potrošača – kako bi oni bili maksimalno zaštićeni. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 03. mar 2019, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ? Zato.

Pa kad bi ovi koji izdaju stanove placali porez cene bi bile potpuno nenormalne i ovi jadni radnici ne bi imali gde ni da stanuju. Zna to drzava.Uvela bi ona porez i na to da ne trepne jer su joj porezi i akcize glavni izvor prihoda. Drugo sta slabo i radi. Sem emisije na TV i mitinzi.

(nedelja, 03. mar 2019, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Стан на дан је мала привреда

Издавање станова је привређивање, а свака уређена земља опорезује сваки облик привређивања. Зашто би хотели и ресторани морали да плаћају порез на приход, а газде станова не?

(nedelja, 03. mar 2019, 08:46) - Volimerbienbi [neregistrovani]

Sta daje drzava

Pitam sta ce drzava dati vlasnicima koji izdaju turistima stanove, osim sto.im.namece dazbine? Stanove su.kupili.i.platili poreze, opremili uz placanje pdv-a, cesto da sami ciste. Drzava ce da dodje na gotovo.i.pokupi kajmak? A prica o kategorizaciji je glupost, kao i sigurnost turista. Vi cete da im kazete da je stan xy kategorija (sto znaci sta?) a na sajtu mogu davide svaki cosak stana? I jos procitaju ocene prethodnih turista.. lepo je urediti zakonski neku oblast, ali vasa je namera samo da uzmete pare. Kao i uvek