Jesu li kanali za odvodnjavanje spremni za veće količine vode

Kako ne bi bilo iznenađenja i poplava, jedna od ključnih mera jeste održavanje kanala za odvodnjavanje. U poređenju sa 2016. godinom, sistemom za odvodnjavanje pokriveno je 4,9 odsto više površina. Više novca ulaže se iz vojvođanskog budžeta, ali su i veće obaveze lokalnih samouprava u vezi sa održavanjem kanala za odvodnjavanje u naseljenim mestima. Da li su naši kanali spremni da prime eventualne veće količine vode?

Ako kanali za odvodnjavanje ne budu u funkciji, najveći krivac je čovek, jer od njih začas stvori mini-deponiju. Ištvan Čakal, poljoprivrednik iz sela Toba u novocrnjanskoj opštini, kaže da su mali kanali za odvodnjavanje u ataru njegovog sela trenutno u solidnom stanju. Takvi mogu ostati najviše pet godina, jer ih prekrije trska i drugo rastinje.

"Smeće je najgore. Jer kako se odvode kanali, ako odvode vodu, onda dođe tamo gde ima mali most i ne može da prođe posle od smeća voda", objašnjava Ištvan Čakal.

Pokrajina Vojvodina je za ovu godinu namenila 110 miliona dinara za finansiranje poslova uređenja kanalske mreže i ulaže ih zajedno sa lokalnim samoupravama. Opština Novi Bečej je na taj način rekonstruisala kanale za odvođenje viška vode iz naselja, a Grad Kikinda je revitalizovao kanale oko Ruskog Sela.

"Svake godine iz budžeta izdvajali smo dvadeset miliona dinara koje smo zajedno, da kažem, spajali sa sredstvima koja smo dobijali na konkursu pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i od tog nekog budžeta od 40 do 45 miliona koliko je to bilo na godišnjem nivou uređivali smo kanalsku mrežu, gradili je tamo gde je nismo imali", kaže Milivoj Linjački, član Gradskog veća Kikinde.

Za razliku od Vojvodine, u okolini Vranja osnov prevencije od viška vode je regulacija toka Južne Morave.

"Prošle godine smo uradili produžetak zaštitnog bedema u dužini od 1.500 do 2.000 metara, a planira se nastavak tog bedema. Opet napominjem da odavde nizvodno ka Vranjskoj banji ne postoji zaštitni bedem", ističe Žikica Antanasijević, Gradsko veće Vranja.

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" održavanjem Hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav stvara uslove za funkcionisanje kanalske mreže i za odvodnjavanje. Za 2019. je planirano da se u održavanje hidrosistema uloži 478 miliona dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво