Počelo merenje 24 alergena

Agencija za zaštitu životne sredine počela je praćenje 24 alergene vrste polena na 20 mernih mesta raspoređenih na teritoriji Srbije.

Gostujući u Jutarnjem programu Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine rekla je da su počeli alergeni poleni drveća i da Agencija za zaštitu životne sredine meri prisustvo četiri do pet polenovih zrna, a to su pre svega polenova zrna leske, jove, bresta, krenula je i breza, a tu su i čempresi.

"Pojedine osobe koje su alergične mogu imati probleme, mada koncentracije još nisu iznad graničnih vrednosti. Sa prvim lepim danima očekujemo polinaciju", rekla je Mitrovićeva i dodala da je ovo period kada građani traže pomoć kako od njih, tako i od alergologa.

Preporučila je da građani ne uzimaju sami terapije jer se simptomi virusnih infekcija i prehlada često pomešaju sa alergiskim reakcijama.

"Agencija ima merenja na 20 mernih mesta, to su uglavnom veći gradovi gde je populacija gušće naseljena. Trenutni rezultati pokazuju što se polena drveća tiče da su male oscilacije, koje zavise od količine padavina", kaže Mitrovićeva.

Objasnila je da kada negde pada veća količina kiše onda je spere sve nečistoće pa i polen.

"Aparat koji meri koncentraciju polena usisava od osam do 10 litara vazduha u minuti što je prosečan udisaj čoveka. To je i poenta da se izračuna koliko je to polenovih zrna u metru kubnom vazduha. Tu se nalazi i jedan disk na koji se lpe polenova zrna", navela je Mitrovićeva.

Govoreći o največm alergenu ambroziji, Mitrovićeva je rekla da kreće sa cvetanjem u julu mesecu, akritične koncentracije su u avgustu i septembru.

broj komentara 0 pošalji komentar