Niš postaje sedište "Aerodroma Srbije"

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će vlada razvijati regionalne aerodrome u zemlji i da će zato Niš, u kome se nalazi drugi po veličini aerodrom, postati sedište preduzeća "Aerodromi Srbije".

Mihajlovićeva je istakla da će država nastaviti da ulaže u niški aerodrom sa ciljem da postane rezervni za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

"Niš je postao mesto račvanja auto-puteva, železnice i grad u kome se nalazi drugi po veličini i strateški veoma važan aerodorm", rekla je Mihajlović novinarima.

Vlada Srbije je ulagala u niški aerodrom, uložiće još 240 miliona dinara i plus izgradnja tornja će koštati pet miliona evra, navela je Mihajlović.

"Mi smo pre nekoliko godina formirali preduzeće Aerodromi Srbije da bi razvijali aerodrome, a tada je na niškom aerodromu bilo više paučine nego ljudi", istakla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da sada na niškom aerodromu ima 300.000 putnika godišnje i da će biti nastavljena ulaganja kako bi ih bilo još više, kao i da će do juna biti potpuno operativan aerodrom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva i za civilni aviosaobraćaj.

"Želimo da Aerodromi Srbije budu operataer svim novim aerodromima, a imaćemo ih još. Sedište je prvo bilo u Beogradu, ali nema potrebe da to bude Beograd. Sedište Aerodroma Srbije će biti u Nišu, budući da nam se u Nišu nalazi niški aerodrom i da hoćemo da razvijemo regionalne aerodrome", naglasila je ministarka.

Na pitanje da li će biti novih linija na niškom aerodromu, ona je rekla da su došli do zaključka da je vrlo važno da se u skladu sa zakonima dodatno ulaže u određene linije koje mogu da pomognu razvoj celog niškog kraja i da zato to ministarstvo očekuje od grada i niškog aerodroma da predlože potencijalne rute od javnog značaja koje bi vlada mogla finansijski da pomogne.

"Kada naprave analizu tih ruta i predlože ministarstvu, onda ćemo u vladi razgovarati u skladu sa uredbom, raspisati tender za one koji mogu da se bave prevozom na tim rutama", dodala je Mihajlovićeva.

Bezbednost na "Koridoru 10" na prvom mestu 

Zorana Mihajlović je izjavila da je bezbednost na "Koridoru" 10 na prvom mestu i da će to ministarstvo proveriti sve i u vezi sa tvrdnjama pojedinih podizvođača da je grčki "Aktor" na istočnom kraku ugrađivao kamen sumnjivog kvaliteta.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše te tvrdnje istakla da se ne može pustiti ni metar puta ako on nije u potpuno bezbedan.

"Kada se koridor bude završio i pustio, još najmanje četiri, pet ili više meseci će trajati provera svakog dokumenta i svake stvari, svega što je ugrađeno na koridoru ili pored njega, sa bilo kojom kompanijom", poručila je Mihajlovićeva.

Kaže da je izgradnja "Koridora 10" ogroman projekat i da će zato sve do tančina biti provereno.

Kako je rekla, sada se dobro priprema svaki novi projekat pre nego što počne radove, ali to nije bio slučaj u prethodnom periodu kada je započeta izgradnja "Koridora 10".

"Mnogo toga se počinjalo, a da nije imalo projekte i drugo što je potrebeno", dodala je Mihajlovićeva. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. feb 2019, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

Ladjevci

Definitvno bi u Ladjevcima trebalo da bude sediste.

(ponedeljak, 25. feb 2019, 14:42) - Gruja Ognjanović [neregistrovani]

Jug Srbije

Za jug Srbije potrebno je uvrstiti niški aerodrom sa prekookeanskim letovima. Za sada su te linije preskupe. Svakako ako to Beograd dozvoli.