"Transnacionalni kriminal preti balkanskom regionu"

"Crime Stoppers Global Solutions" je nevladina organizacija čija je misija je da se bori protiv transnacionalnog kriminala kao što su trgovina ljudima, terorizam, nezakonita trgovina, nelegalno trgovanje oružjem, pranje novca i bankarske prevare... Njeni rukovodioci borave u Srbiji sa ciljem da i kod nas uspostave program, jer transnacionalni kriminal preti i srpskim građanima, ali i balkanskom regionu.

Dr Skot Sotbir, član izvršnog odbora "Crime Stoppers Global Solutions" navodi da se sa transnacionalnim kriminalom suočavaju zemlje širom sveta i da je glavni cilj – stati im na putu i obezbediti svet u kome će deca biti bezbedna.

"Kriminalci ne poznaju granice, ne mare za njih. I ono što mi sada radimo je to da obilazimo zemlje širom sveta. Počinjemo u Srbiji da gradimo program u kojem možemo da sarađujemo. Imamo isti cilj – a to je da svet postane bolje mesto i da naša deca budu bezbednija", ističe Sotbir.

Dodaje da u transnacionalni kriminal spadaju – trgovina ljudima, nelegalna trgovina oružjem i drogom, trgovina ljudskim i životinjskim organima, jer, kako kaže, to su zločini koje kriminalci koristi za finansiranje terorizma.

Navodi da građani mogu da prijave zločine anonimno.

"Osoba može da preda prijavu koja se prosleđuje lokalnim snagama reda i te prijave se istražuju od strane lokalne policije", navodi Sotbir.

Govoreći o bankarskim prevarama navodi da je najbolji način prijaviti osobu ili grupu koja se bavi prevarama.

Dodaje da se često suočavaju sa lažnim prijavima, ali, kako kaže, na policiji je da odredi kakve su prijave, da li su lažne ili ne.

"Povratnici iz Sirije nose virus ekstremizma" 

Govoreći o saradnji Srbije i "Crime Stoppers Global Solutions" Olga Ravasi, članica izvršnog odbora te nevladine organizacije navodi da je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova dao zvaničnu podršku u ime Vlade Srbije.

"Ovaj program mora da funkcioniše u simbiozi državnih organa sa medijima i građanima", ističe Ravasi.

Dodaje da je što se tiče bezbednosti Balkan od vitalnog interesa.

"Srbija kao najozbiljnija, najmoćnija zemlja u regionu je za nas prirodan partner gde bi ovaj program započeo. Bezbednosno, Balkan je naravno od vitalnog interesa i za američku administraciju", navodi Ravasi.

Dodaje da je Balkanska ruta u ovom trenutku najinteresantnija, između ostalog, zbog migrantske krize.

"Onog trenutka kada bilo šta pređe iz Srbije u deo Evropske unije, od tog momenta mi ne možemo više to da ispratimo zbog otvorenih granica. Tako da ako možemo da zaustavimo nešto ili u korenu ili upravo na toj ruti tranzita pomoći ćemo i lokalnom stanovništvu, zapadnoj Evropi i Americi", navodi Ravasi.

Dodaje da je jedan od primera trgovine ljudima primer hrišćanskih devojčica i žena.

"Dosta njih dolazi ili sa Balkana ili delova bivših sovjetskih republika. One prolaze kroz ovaj region i završavaju u Teksasu, na Floridi, u Kaliforniji i Vašingtonu", objašnjava Ravasi.

Navodi da su na Balkanu najzastupljeniji elementi radikalnog ekstremizma, koji kako kaže, prete Zapadnoj Evropi i SAD.

"Svi teroristički napadi koji su se desili nakon 11. septembra (uključujući i 11. septembar) i oni koji su se desili u Evropi – Parizu, Londonu na neki način su imali svoju vezu i svoj koren ka Balkanu – oružje koje je došlo, povratnici iz Sirije koji nose virus ekstremizma, zatim, najveći broj boraca u ISIS otišao je iz ovog regiona, sa Kosova ili Bosne i Hercegovine. Svaki oblik kriminala koji je vezan za terorizam koji preti zapadnoj Evropi i Americi se na neki način vezuje za Balkan", zaključila je Ravasi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво