O trošku Budžetskog fonda prošle godine lečeno 55 mališana

O trošku Budžetskog fonda Srbije prošle godine je u inostranstvu lečeno 55 mališana, a na analize i dijagnostiku retkih genetskih bolesti poslata 74 uzorka.

O trošku Fonda, za nešto više od četiri godine postojanja odobreno je lečenje 141 deteta i poslato je više od 240 uzoraka za metaboličko i genetsko ispitivanje.

Predsednik Lekarske komisije Budžetskog fonda Vladislav Vukomanović kaže da su o trošku fonda dolazili i lekari iz inostranstva da leče decu u Srbiji, ali i da istovremeno obuče i kolege u Srbiji.

"Mi se trudimo da što veći broj stručnjaka dolazi u Srbiju jer je efekat lečenja i dijagnostike isti kao kada pacijent ode u inostranstvo. Na taj način se i naši stručnjaci obučavaju i edukuju da takve intervencije izvode samostalno u našim zdravstvenim ustanovama", rekao je Vukomanović za Tanjug.

Pojasnio je da su strani lekari iz Rusije, ali i Nemačke, lečili 17 pacijenata u Institutu za majku i dete i Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Na lečenje u inostranstvo najčešće su išli pacijenti s neurološkim oboljenjima – cerebralna paraliza, zatim oni koji imaju retka oboljenja moždanih krvnih sudova, obolenje očiju, lokomotornog sistema, ali i srčana oboljenja.

Pacijenti koji boluju od cerebralne paralize najpre su upućivani u SAD, gde im je rađena duboka moždana stimulacija kako bi se smanjilo grčenje i bol u mišićima. Kasnije je uspostavljena saradnja sa "Acibadem" klinikom u Turskoj.

Za najteža hemato-onkološka oboljenja pacijenti su upućivani u Nemačku, kao i za transplantaciju srca.

Saradnja sa Nemačkom 

Vukomanović kaže da su dobre vesti za Srbiju nedavno stigle iz Nemačke gde su se sastali srpski i nemački ministri zdravlja i gde je Jens Špan svom kolegi Zlatiboru Lončaru obećao da će se nemačke zdravstvene ustanove dodatno angažovati na lečenju dece s retkim bolestima iz Srbije.

"Dobro je da se uspostavi saradnja s jednom tako snažnom i medicinski naprednom zemljom kao što je Nemačka. Oni mogu da nam pruže podršku u svim oblastima koje su nam potrebne kada je reč o upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo, ali i dolasku stranih stručnjaka kod nas", pojasnio je Vukomanović.

Osim iz Budžetskog fonda, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prošle godine je obezbeđeno lečenje i dijagnostika retkih genetskih bolesti za 632 mališana.

Deca su o trošku RFZO-a najčešće odlazila u inostranstvo na transplantacije jetre, koštane srži, lečenje srca, cerebralne paralize, oftalmoloških oboljenja, kao i neuroloških obolenja.

U RFZO-u kažu da je novcem koji se obezbeđuje iz budžeta Srbije prošle godine obezbeđena terapija za 53 mališana koji boluju od MPS1, MPS4, Gošeove bolesti tip1 i tip3, Hanterove bolesti, Pompeove bolesti, Cistinoza, Deficit tetrahidrobiopterina, Infantilni oblik ceroidne lipofuscinoze (CLN2), LAL deficit, Spinalna mišićna atrofija (SMA), SEGA tumor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво